Човешкият мозък е сложна структура и учените непрекъснато търсят начини

...
Човешкият мозък е сложна структура и учените непрекъснато търсят начини
Коментари Харесай

Учени назоваха напитка, която намалява риска от загуба на памет

Човешкият мозък е комплицирана конструкция и учените непрестанно търсят способи да подобрят работата му. Този път откривателите се концентрираха върху проучването на храни, които могат да защитят паметта ни с придвижване на възрастта.

Това изследване е траяло 20 години и в него са взели участие общо съвсем 28 000 мъже. На всеки четири години учените организираха контролни проби - участващите били разпитани за диетата си, а също по този начин тествали паметта и умствените си качества.

По време на контролните тестове хората също трябвало да отговорят на редица въпроси. Например:

Имате ли повече проблеми от нормално да запомните къс лист (артикули, покупки)?

Имате ли повече проблеми от нормално, до момента в който си припомняте колективен диалог или телевизионна стратегия?

По-късно откривателите проучиха данните и ги сплотиха. Оказа се, че участниците в изследването, които ядат към шест порции плодове и зеленчуци дневно, са с 34% по-малко склонни да изпитват усложнения в мисленето с възрастта. Нещо повече, откривателите откриха, че яденето на повече плодове и зеленчуци на междинна възраст е директно обвързвано с усъвършенстваното когнитивно здраве на мъжете по-късно в живота. Освен това резултатът се резервира даже в случай че диетата се промени с течение на времето и хората употребяват по-малко плодове и зеленчуци.

Любопитно е, че учените откриха и връзка сред постоянната консумация на портокалов сок и 47% понижение на риска от развиване на проблеми с паметта с възрастта.

Изследователите също по този начин имат вяра, че горските плодове, оранжевите и червени зеленчуци и листните зеленчуци могат да предпазят от загуба на паметта в по-късен живот. Според съавтора на проучването доктор Changzheng Yuan, главното преимущество на това проучване е неговият мащаб - учените съумяха да проследят огромна група мъже в продължение на две десетилетия, което направи допустимо приемането на безапелационни резултати.

Учените считат, че откритията им дават спомагателни доказателства, че изборът на диета в по-млада възраст играе значима роля за здравето на нашия мозък. Изследователите обаче означават, че са разкрили единствено връзка, само че не са разкрили нейната причина.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР