Човекът и защитата на неговите права трябва са в центъра

...
Човекът и защитата на неговите права трябва са в центъра
Коментари Харесай

Министър Шалапатова: Защитата на правата на човека трябва да са в центъра на цифровата трансформация на работните места

„ Човекът и отбраната на неговите права би трябвало са в центъра на цифровата промяна на работните места “, сподели министърът на труда и обществената политика по време на откриването на Националната конференция „ Безопасни и здравословни условия на труд в цифровата епоха “, която се провежда от Министерството на труда и обществената политика. Тя акцентира, че новите технологии могат да подкрепят активността на работодателите за обезпечаване на отбрана на работещите, само че в това време увеличеното им потребление в работата води до психосоциални опасности, подбудени от нарасналата активност на работните процеси, проблеми при връзката в предприятията и увеличението на несигурността на работно място, оповестиха от МТСП.

С организирането на конференцията България се причислява към Европейската акция „ Здравословни работни места “ на Европейската организация по сигурността и здраве при работа, която за интервала 2023 –  2025 година е отдадена на ръководството на рисковете, произлизащи от цифровите устройства и технологии, употребявани на работното място. Кампанията е съобразена с визията за „ Нулева смъртност при работа “ на Европейската комисия, както и с главните права, прокламирани в Европейския дирек на обществените права, измежду които е правото на служащите на здравословна, безвредна и добре приспособена работна среда.

Във форума участваха представители на министерства, Главната ревизия по труда, Националния застрахователен институт, Икономическия и обществен съвет, национално представителните организации на синдикатите и работодателите, експерти в региона на сигурността и здравето при работа.

„ От значително значение е да работим дружно за попречване на рисковете на работното място, произлизащи от цифровизацията, с цел да се възползваме по-добре от опциите, които дава тя. Вярвам, че общественият разговор е най-хубавият път за намиране на трайни и устойчиви решения за възстановяване на изискванията на труд, възползвайки се от опциите на дигитализацията “, уточни министър Шалапатова. Тя добави, че държавното управление ще направи всичко належащо за рационализиране на националното законодателство, с цел да сътвори благоприятни условия за по-широко потребление и внедряване на осведомителните и информационни технологии в процесите по ръководство на човешките запаси и обезпечаването на сигурността и здравето при работа за по-пълно гарантиране на правата на работещите.

„ В процеса на цифровата промяна не би трябвало да позволяваме да „ изостават “ цели групи от обществото, което да поражда съмнение и опозиция против новите технологии “, означи министър Шалапатова. Тя напомни, че в тази връзка МТСП извършва разнообразни планове и стратегии за повишение на цифровите умения на над 500 000 заети и безработни хора, което ще разреши цифровите технологии да се употребяват дейно и по безвреден метод.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР