Човек на корпулентния депутат-бизнесмен Делян Пеевски командва в АПИ и

...
Човек на корпулентния депутат-бизнесмен Делян Пеевски командва в АПИ и
Коментари Харесай

Служители от АПИ: Човек на Пеевски командва тол-системата през „Капш“

Човек на корпулентния депутат-бизнесмен Делян Пеевски командва в АПИ и се разпорежда за тол-системата. Това става през представителя на австрийската компания „ Капш “, подписала контракта за създаване на тол-системата у нас, споделиха пред Фрог нюз чиновници на Агенция „ Пътна инфраструктура “, възмутени от държание на Борис Марков – представител на „ Капш “ в България.
Според тях схемата се управлява от Иван Мирински, който е необятно прочут като индивидът на Пеевски за публични поръчки, свързани със строителство на пътища.

Припомняме ви, че Мирински е лицето на „ Водстрой 98 “, получил милиони от поръчки за строеж на пътища в страната. (линк) В момента Мирински държи всички пътни компании посредством строителния надзор, който напълно е минал под негово командване, настояват пред медията ни от сектора. Освен че се наемат по-малки пътно-строителни компании за подизпънители, парите им се орязват, а в случай че си отворят устата се удрят и от строителния надзор, допълват източниците ни. Тол-системата е на процедура директно обвързвана с потреблението на пътища, а построяването й зависи и от строителите.

Какво се случва в АПИ

След серия от изявления във Фрог за неработещата тол-система (вижте Тук), с нас се свързаха чиновници от АПИ, които ни описаха: „ Борис Марков се държи с нас като с подчинени. Идва в Агенцията и ни подрежда какво би трябвало да вършим по отношение на тол-системата. Това, че компанията, която той съставлява, би трябвало да си свърши работата по системата, не значи, че ние сме му задължени. Повишава звук и употребява думи, които ни наскърбяват. Знаем, че той в множеството случаи идва непосредствено от офиса на Иван Мирински на столичния бул. " Ал. Стамболийски ", където евентуално получава дилемите си. Всичко това се разяснява скрито в цялата администрация. Хората ги е боязън да излязат и да кажат истината и то доста, тъй като знаят, кой стои зад Мирински “.

Първи за оказан напън върху АПИ от страна на Борис Марков от „ Капш “, приказва някогашният началник на организацията инж. Лазар Лазаров. В изявление пред Бивол от март 2016 година той разкрива скандални обстоятелства, които остават незабелязани. Поводът е офанзива от страна на Марков персонално към Лазаров през пост във фейсбук. Ето какво разкрива тогава Лазаров:

„ Л.Л: … Потърсете малко, защото аз този господин Марков изобщо не го познавам, за мен излезе от нищото. Буквално от нищото. Нито сме политическа организация, нито съм желал да се занимавам или желая да се занимавам с политика, изведнъж… Вижте на коя непозната компания е представител и защо се борят? Кога излиза неговата обява във Facebook, въпреки че и във Facebook нямам профил.

Биволъ: На 9.03.

Л.Л: Вижте по кое време е излезло предварителното съобщение за тол системата в България и ще видите защо е.

Биволъ: Но има и обява от по-рано, от преди няколко месеца.

Л.Л: Ами то е за това. Вижте от кой момент е нашето авансово съобщение за тол системата, че няма да го даваме на концесия, ще си го прави страната, с цел да не подаряваме едни пари на други компании.

Биволъ: Вие свързвате тази обява като един тип офанзива от компанията?

Л.Л: Нищо не свързвам, единствено давам насоки, нищо не свързвам, нищо не споделям.

Биволъ: Казахте, че има доста такива цесии, на какви суми са?

Л.Л: Заповядайте в организацията, ще ви извадя цялата документи, тя е обществена, не виждам какво има да се крие. "

Поредна смяна, обслужваща частни ползи

В началото на седмицата стана ясно, че Тол-системата се отсрочва за не по-късно от март 2020 година Вчера ви разказахме, че това е недействителен период и системата може да потегли най-рано през 2021 година и то единствено в случай че още през днешния ден стартира тестването й. Решението за отсрочване в действителност бе взето от парламентарната комисия по районна политика, която одобри препоръчаните от ГЕРБ промени в Закона за пътищата.

Предлаганите промени в закона трансферират цялата отговорност за събирането на пари от тол-системата в доставчиците на услуги, т.е. АПИ излиза от играта въобще. Принципно това значи, че софтуеарът, който е основата на тази тол-система, няма да е на организацията, а се трансферира на доставчика на тол-услуги, който е единствено една фирама – „ Интелигентни трафик системи “, тясно обвързвана отдавна с „ Капш “.

Излиза, че действително „ Капш “ прикрито ще оперира със системата, безапелационни са специалисти. Те настояват още, че сега има още едни доста сериозен проблем – преди GPS-компаниите (фирмите, които оферират на превозвачите приложенията за надзор, защита и логистика на автомобилния им парк), трябваше да изпращат данните си към АПИ и организацията да имат програмен продукт, с който да нареждат тези данни на картата на България. Това звучи комплицирано по този начин казано, само че в реалност значи, че АПИ щяха да знаят всеки един камион къде е бил, от къде е минал и какъв брой километра е минал. Със законовите промени всичко това ще мине в ръцете на частната компания.

С новите оферти за смяна в Закона се изземва действително от страната опцията да упражнява надзор върху личната си тол-система, която по думите на премиера Бойко Борисов е печатница за пари.

В момента всеки жител, който се движи по пътищата на страната, заплаща пари, които отиват в нечий непознат джоб, а не в държавната хазна. Тол-системата, за която всички ние сме платили 180 милиона не е построена и нейният старт се отсрочва за трети следващ път. Държавата няма по какъв начин да управлява какъв брой винетки се продават и дали монополистът, който събира парите за тях регистрира действителната продажба. Законовите промени, които се вършат, обслужват единствено частните ползи на хората, които действително командват в АПИ. Може би не е инцидентно, че „ Капш “ и АПИ употребяват една и съща правна адвокатска фирма за документите по системата.

Скандалът с тол-системата е повече от величествен.

Очаквайте продължение.

Екип Фрог Нюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР