Човечеството е изправено пред нарастващи рискове от по-бързо покачващите се

...
Човечеството е изправено пред нарастващи рискове от по-бързо покачващите се
Коментари Харесай

Заплахата за човечеството от океаните и топенето на ледените покривки ще нараства

Човечеството е изправено пред възходящи опасности от по-бързо покачващите се равнища на моретата, които ще доведат до увеличение на годишните разноски за вреди от наводнения, заплашват огромните крайбрежни градове и евентуално ще прогонят стотици милиони хора от домовете им. Това се чака да предизвести значим отчет на Организация на обединените нации.

Учените към този момент предизвестиха, че в случай че човечеството не предприеме бързо и съществено понижаване на излъчванията на парникови газове, океаните са подготвени да генерират заличаване, надалеч по-голямо от актуалното, в това число по-мощни стихии, заличаване на кораловите рифове, удар върху риболова, както и ускорено размразяване на ледените покривки и планинските ледници.

Междуправителствената експертна група за климатичните промени (IPCC) ще разгласява в сряда (25 септември) специфичния си отчет за океаните и замръзналите региони на Земята.

Учени и държавни чиновници от 195 страни се събират в Монако, с цел да завършват резюме на отчета за политиците по света, очертаващо заканите, а също и решения.

Повече от 100 учени от 80 страни са съставили отчета през последните две години. Той цели да бъде дефинитивно резюме на рисковете от въздействията на климатичните промени върху международните океани, полярните райони, ледниците и крайбрежните зони.

Докладът ще покаже какъв брой широкоразпространени и надалеч стигащи са въздействията са в този момент и ще стават от ден на ден, в случай че човечеството не промени фрапантно метода, по който създава артикули и ги употребява. Той ще предложи решения, с цел да помогне на страните и градовете да се приспособяват към повишаващото се морско ниво и стъпки за понижаване на риска от бедствия.

Докладът е продължение на други отчети на IPCC от предходната година насам по отношение на световното стопляне с не повече от 1,5 градуса, както и храните и селското стопанство.

Фокусът върху океаните и замръзналите зони е от решаващо значение. Океаните работят като великански маховици, които задвижват международния климат. Те също по този начин обезпечават храна и други жизненоважни за човечеството запаси. Замръзналите зони, като полярните ледени покривки, съхраняват голямата част от сладката вода на планетата и са доста чувствителни към промени на температурите. Ако те се разтопят, доста региони на международната карта ще изчезнат.

Океаните също по този начин всмукват към една четвърт от излъчванията на въглероден диоксид, създадени от човечеството, и гълтам към 90 на 100 от спомагателната топлота, арестувана в атмосферата от излъчванията на парникови газове. Засега океаните работят като спирачка за климатичните промени.

Ала това се трансформира. Океаните към този момент се затоплят, стават по-кисели от спомагателния CO2, който гълтам и в този момент съдържат по-малко О2. Това поврежда кораловите рифове, заплашва морския живот, в това число рибните ресурси. Някои висове риба се реалокират на север или на юг, с цел да намерят по-хладни води.

Увеличаването на топлината в полярните региони форсира топенето на ледовете в Антарктида и Гренландия и разтопява голяма повърхност от безконечна заледеност, която съхранява огромни размери метан, който е надалеч по-мощен парников газ от CO2. Бързото освобождение на метан в атмосферата евентуално ще утежни климатичната рецесия.

Едно неотдавнашно изследване откри, че Антарктида в този момент изпраща шест пъти повече лед в морето всяка година, в сравнение с през 1979 година Докато земното кълбо се затопля, това евентуално ще се форсира, евентуално ще подчертае отчетът на IPCC.

Това има големи последствия за ниско ситуирани мегаполиси и страни като Сингапур, като неотдавна министър председателят Ли Сян Лун съобщи, че страната ще би трябвало да изразходва 100 милиарда $ или повече през идващите 100 години, с цел да се оправи с настоящо плануваното повишаване на морското ниво с към един метър до 2100 година.

Но морското ниво може да се повиши доста повече след 2100 година, като се чака отчетът на IPCC да съдържа тревожни прогнози, в случай че човечеството не се насочи бързо към по-зелени стопански системи и метод на живот.

Без огромни съкращения на излъчванията на парникови газове, сред 30 и 99 % от повърхността на безконечната заледеност на северното полукълбо може да се стопи до края на века, съгласно изтеклия проектодоклад на IPCC, до който " Франс прес " са получили достъп.

До 2050 година доста ниско ситуирани мегаполиси и дребни островни страни ще изпитват " рискови събития " по отношение на морското ниво всяка година, даже при най-оптимистичните сюжети за понижаване на излъчванията. До 2100 година се чака " годишните вреди от наводнения да се усилят със 100 до 1000 пъти.

Много милиони хора, подвластни от ледници и снеготопене за водоснабдяване, също ще се сблъскат с изострен дефицит на вода в Азия, Южна Америка и елементи от Африка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР