Човечеството е един от биологичните видове, които постоянно еволюират и

...
Човечеството е един от биологичните видове, които постоянно еволюират и
Коментари Харесай

Интересната връзка между алкохола и съществуването на човешката цивилизация

Човечеството е един от биологичните типове, които непрекъснато еволюират и се развиват. Именно на това изискуем необикновено дългата си история като тип. Разбира се, защото в предишното хората не са имали книжовност, няма по какъв начин да знаем сигурно какво тъкмо се е случило при започване на цивилизацията и по какъв начин се е зародил човешкият жанр или каква е повода за съществуването ни. По тази причина има редица теории, някои от които по-логични, само че други – по-невероятни. Една от тях е, че човешката цивилизация дължи съществуването си и на алкохола.

Развиването на приемливост към алкохола се е оказало основен фактор при оцеляването на предците на индивида преди милиони години, настояват английски учени в нова книга, представена от Българска телеграфна агенция.

Намирането на храна постоянно е било сложна задача, пишат в своя труд проф. Робин Дънбар от Оксфордския университет и доктор Ким Хокингс от университета в Екзитър. Но маймуните в началото не могли да преработват дребните количества алкохол, съдържащи се във ферментиралите паднали от дърветата плодове. Но единствено един клон от тях се сдобил с тази дарба и по-късно еволюирал в актуалния човек. Етанолът в тези храни им давал спомагателни калории и им оказал помощ при оцеляването. Тази теза застъпват Дънбар и Хокингс в труда си „ Човечеството и алкохолът: една дълга и обществена връзка “.

Следи от тази обязаност виждаме и при актуалните човекоподобни маймуни, които също обичат да похапват ферментирали плодове и да пият палмово вино, когато им бъде препоръчано от хората. Авторките на книгата напомнят, че алкохолът във ферментиралите плодове е към 1-4 на 100, което се равнява на слаба бира. Първите маймуни, които били способни да метаболизират сходна храна, са живели през миоцена. Те евентуално са приличали на днешните горили и шимпанзета.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР