Членството на България в НАТО е преди всичко отговорност към

...
Членството на България в НАТО е преди всичко отговорност към
Коментари Харесай

Президентът Радев: Членството в НАТО е отговорност към собствената ни сигурност

Членството на България в НАТО е на първо място отговорност към нашата лична сигурност, а това значи построяването на съответни и модерни отбранителни качества. Това съобщи президентът Румен Радев, който през днешния ден взе участие в националната конференция „ 20 години България в НАТО: Защото сме по-силни дружно “. Събитието бе част от програмата за отбелязване на 20-годишнината от присъединението на страната ни към Северноатлантическия пакт, който на 4 април ще означи 75 години от основаването си.

Държавният глава дефинира като извънредно неправилен разказа от първите години на присъединението на страната ни към Алианса, че не е належащо да се поставят старания за рационализация и учения, защото „ НАТО ще ни пази и има кой да бди за нашата сигурност “. Румен Радев прикани за продължение на общите старания проблемите на защитата да заемат централно място в обществото, с цел да бъде решен и острият кадрови дефицит, който се задълбочава застрашително, както и във връзка с дебата за военната подготовка на жителите.

Споделянето на прогресивни тактики и процедури, на модели на подготовка на персоналния състав, основаването на които изисква опит и колосални финансови, научни и човешки запаси, както и взаимните учения, са индикатор за силата да бъдем дружно, уточни президентът. Държавният глава открои също по този начин смисъла за мотивацията на най-важният фактор в защитата – човешкият, както и ролята на модерна отбранителна техника за Въоръжените ни сили.

Румен Радев още веднъж акцентира, че след десетилетия стратегическата идея на Алианса най-накрая се е върнала към същинската и най-важната си задача – гарантиране суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на страните членки. Това изисква да бъде интензивен и процесът на рационализация на българските Въоръжени сили, задълбочаване на връзката сред отбранителната просвета и промишленост и по-големи вложения в областта на защитата. По думите на президента отделянето на 2% от Брутният вътрешен продукт за защита в подтекста на настоящите рецесии и провокации не би трябвало да се преглежда като таван, тъй като доста от страните членки отделят 2.5%, даже 3% от своя Брутният вътрешен продукт при нужда, с цел да подсигуряват своята защита.

„ За 15 години модернизацията на Въоръжените сили беше замръзнала и като президент направих три поредни съвещания на Консултативния съвет за национална сигурност още при започване на първия мандат, с цел да стартира нещо да се случва “, подсети президентът. Румен Радев уточни също по този начин, че програмата за капиталови планове на Българската войска до 2032 година, която бе усъвършенствана в продължение на 6 месеца от настоящето държавно управление, най-накрая е била импортирана в Народното събрание на 30 ноември м.г., само че още не е призната от Народното събрание. „ За мен това са значими знаци и е извънредно време българският парламент да се отнесе с цялата съвестност в случай, че покрай нас бушува война “, акцентира президентът.
Държавният глава означи също по този начин, че в Доклада за положението на защитата и Въоръжените сили, макар неколкократно повдиганата тематика, липсват нискобюджетните планове за рационализация на Въоръжените сили посредством безпилотни системи и придобиване на нови технологии за радиоелектронна битка, наблюдаване, връзка, разузнаване, съгласуваност, целеуказване и поразяване, които обезпечават предимство и асиметрично преимущество в актуалните военни спорове.

В изявлението си на националната конференция президентът Румен Радев открои и историческия принос и организационните старания на редица институции, на българската дипломация и нашите съдружници, за присъединението на България към НАТО и значимостта на принадлежността на страната ни към пространство на споделени демократични полезности, на независимост и мир, на ценене на човешките права и на върховенството на правото.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР