Членството на България в ЕС и НАТО бе не само

...
Членството на България в ЕС и НАТО бе не само
Коментари Харесай

Росен Желязков: Членството в ЕС и НАТО бе не само вярна геополитическа посока на развитие, а осъзнат избор на българския народ

Членството на България в Европейски Съюз и НАТО бе освен вярна геополитическа посока на развиване, а надълбоко съзнателен избор на българския народ - избор, който потвърди, че нашата страна изначално е част от духовното и културно пространство на Европа и на демократичния свободен свят. Това сподели ръководителят на 49-ото Народно заседание. Той взе участие в събитието, проведено от Атлантическия клуб в България " България - Съединени американски щати - НАТО: Съюзници в два века ", съобщи Българска телеграфна агенция. Акцент беше юбилейната тирада от посланика на Съединени американски щати в България Кенет Мертен във връзка 75 години от подписването на Северноатлантическия контракт, 20 години участие в НАТО и 33 години Атлантически клуб в България.

След Втората международна война международният ред се дължи в огромна степен на НАТО, уточни Желязков. По думите му това е най-успешният военно-политически съюз в света, който подсигурява мира и сигурността освен на 31 членки и освен на над един милиарда жители. НАТО е общественост на споделени демократични полезности и дълготрайна визия за общо бъдеще, сподели Желязков. Той добави, че Атлантическият клуб се застъпваше, и продължава и през днешния ден, за полезностите със пристрастеността на визионер, който искаше да изпреварва бъдещето.

Свободата, мирът и стабилността не могат да се одобряват за даденост. Те би трябвало да бъдат защитавани когато и да е, изключително в коренно влошената обстановка на сигурност в Европа след съветската експанзия в Украйна, счита Желязков. По думите му това е потвърдило, че НАТО повече от всеки път е значимо за нашата сигурност и разцвет. Пред лицето на тази брутална и нападателна война ние би трябвало освен парадно да сме единни и решителни, само че и да влагаме за укрепването на нашите отбранителни и възпиращи качества, съобщи Желязков.

Според него участието на България в НАТО дава нови благоприятни условия за съдействие със страни сътрудници, с които споделяме общи ползи. Желязков акцентира, че изключително значими за страната ни са Западните Балкани и Черноморският район. Русия дружно с Китай и други недържавни формирания интензивно организират злонамерени хибридни кибер действия, дезинформационни акции. Нарастващото напрежение и нерешените проблеми в Западните Балкани съставляват сериозен проблем за сигурността на Алианса, разяснява Желязков.

По думите му продължаващите спорове, нестабилност и неустойчивост в прилежащите на Европейски Съюз страни подкопават нашата сигурност и са удобна почва за стратегическите ни съперници, както и за терористични групи, да получават въздействие, да дестабилизират обществата ни и да слагат под опасност нашата сигурност.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР