Членовете на UAW разрешават стачка на автомобилните производители на Детройт Три

...
От Шиванш Тивари(Ройтерс) – Синдикатът на Обединените автомобилни работници (UAW)
Коментари Харесай

От Шиванш Тивари

(Ройтерс) – Синдикатът на Обединените автомобилни работници (UAW) в петък гласува в подкрепа на разрешаването на стачка на автомобилните производители на Детройт Три ако споразумение за нов договор не бъде постигнато преди настоящият да изтече на 14 септември, каза президентът на UAW Шон Фейн. 97% от членовете с право на глас в General Motors, Ford Motor и Stellantis, каза Фейн, който ръководи синдиката, който представлява около 150 000 работници.

Развитието идва, когато синдикатът и компаниите постигнаха малък напредък в преговорите си. Анализаторите оценяват повече от 50% шанс за стачка.

Въпреки че разрешението за стачка е обичаен инструмент за договаряне в автомобилния сектор на САЩ и други индустрии, напрежението около тазгодишните преговори за договор в Детройт е ново.

Гласуването не гарантира, че ще бъде свикана стачка, а само че синдикатът има право да свика стачка, ако компаниите откажат да постигнат честна сделка, каза UAW.

„Очакванията на нашите членове са високи, защото печалбите на Голямата тройка са толкова високи“, каза Фейн.

Стагнираното заплащане, високите разходи за здравеопазване, по-малко болнични и несигурният график накараха американските синдикални работници да преосмислят приоритетите си след пандемията търсят по-високи заплати и по-добър баланс между професионалния и личния живот.

Големите профсъюзи в САЩ се възползваха от стегнатия пазар на труда и отговориха на високата инфлация, като настояха и си осигуриха двуцифрени увеличения на заплатите в гиганта за доставка UPS и доставчика на авиационна техника Spirit Aerosystems.

Fain очерта амбициозен набор от цели, включително край на диференцираната система на заплати, която плаща на новите служители по-малко от ветераните, възстановяване на корекциите на разходите за живот и възстановяване на пенсионни планове с дефинирани доходи, които автомобилните производители приключиха преди години за нови служители.

GM, Ford и Stellantis заявиха, че искат да постигнат сделка, която е справедлива към работниците, но също така дава на компаниите гъвкавост, тъй като индустрията се пренасочва към електрически модели, които имат по-малко части и изискват по-малко труд.

Акциите на Ford паднаха с 1%, докато акциите на General Motors паднаха с около 2% в сутрешната търговия.

Базираната в Мичиган Anderson Economic Group изчисли, че 10-дневна стачка, която затваря производителите на автомобили, може да струва на производителите, работниците, доставчиците и дилърите над 5 милиарда долара. От тях 859 милиона долара ще бъдат загубени заплати.

Напускането на Детройтската тройка може да е от полза за Tesla и други несъюзни автомобилни производители, включително Toyota Motor Honda Motor, Nissan Motor и Hyundai Motor, каза Андерсън.

(Репортаж от Shivansh Tiwary в Бенгалуру, Допълнителен репортаж от Nathan Gomes; Редактиране от Arun Koyyur)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР