Членове на Националното сдружение на българските лозари (НСБЛ) се събраха

...
Членове на Националното сдружение на българските лозари (НСБЛ) се събраха
Коментари Харесай

Лозари на протест пред президентството, искат ръст на помощите и защита от вноса на грозде

Членове на Националното съдружие на българските лозари (НСБЛ) се събраха през днешния ден на митинг пред президентството с искане за увеличение на помощите за бранша и отбрана от вноса на грозде, винена отплата и вино в страната. Лозарите са внесли през вчерашния ден в Президентството писмо с настояванията си. 

Никой в страната не знае какъв брой вино и грозде се внася и какви са техните качества, показаха от браншовата организация.

В Румъния помощта за лозарите през разнообразни механизми е 400 евро на декар, в Гърция – 350 евро, а у нас - едвам 27 - 40 лв. лева на декар, прибавиха от НСБЛ. Затова и непознатите производители могат да продават на по-ниска цена своето грозде на нашите винпроми, споделиха те.

Атанас Василев, ръководител на НСБЛ сподели, че лозарите стачкуват, тъй като нито едно от обещанията на служебното държавно управление към сектора не е изпълнено. В понеделник трябваше да имаме среща в земеделското министерство за нашите претенции, среща нямаше и по тази причина ние вършим импровизиран митинг, сподели Атанас Василев. Искаме среща и с президента и по тази причина се събираме тук, пред Президентството, уточни той.

През септември имахме среща с министъра на земеделието Явор Гечев, само че от този момент нищо не се случи и ние сме още веднъж на митинг, сподели ръководителят на НСБЛ. Тогава те упрекнаха за обстановката постоянното държавно управление, само че в този момент не знаем каква е повода, нищо да не се случва, съобщи Атанас Василев. Трябваше да има среща с представители на Министерството на земеделието, преди да бъдат взети решения за предоставяне на помощи. Ние сме с най-малката поддръжка по отношение на другите сектори с трайни насаждения. Овощарите да вземем за пример имат доста по-малко разноски, само че имат по-голямо финансиране. Искаме равнопоставеност и идентични ставки за помощ, сподели Василев.

В България няма указател на лозята и на другите аграрни култури, уточни Атанас Василев. По думите му лозовите масиви у нас са под 200 000 декара.
 Българска телеграфна агенция
Протестиращите желаеха да бъде създаден петгодишен проект за избавяне на сектора. 

Държавата ни предлага да изкореним лозите и да засадим нови сортове, атрактивни в Европа. Първите три години обаче лозите израстват, идващите три години насажденията са млади и винпромите не желаят да купуват гроздето. През тези години трупаме единствено загуби, без обезщетения, показаха протестиращите и оповестиха, че няма да изкореняват насажденията си, без да получат обезщетения.

Разходите при лозарите са 1200 – 1300 лв. на декар за предходната година - тази година ще са повече, сподели Марин Калнев от Пловдив, член на НСБЛ. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР