Членове на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) от граничните райони

...
Членове на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) от граничните райони
Коментари Харесай

Кърваво писмо до Денков. Зърнари: 8 хил. тона украински слънчоглед влиза всеки ден у нас като румънски

Членове на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) от граничните региони са алармирали за засилено прекосяване на камиони в страната, натоварени със слънчоглед. Търговците вкарвали маслодайната просвета от Украйна, по-късно я транзитирали до България като румънска.
Като подобен, слънчогледът остава в България, без да се нарушават въведените ограничавания в първа точка от подписания меморандум на 20 септември.
Във връзка с опасенията за несъблюдение на съглашението, Асоциацията на зърнопроизводителите е подала писмо до премиера акад. Николай Денков и до министъра на земеделието Кирил Вътев.
Пред БНР ръководителят на асоциацията Илия Проданов акцентира, че сега от Румъния дневно влизат сред 4 до 8 хиляди тона слънчоглед. „ Това е извънредно огромно количество слънчоглед. Това е може би потенциалът за преправка на всички предприятия заедно “, уточни той.
По думите му купувачите са български компании. Преработвателните предприятия са тези, които го вкарват, а камионите са главно украински и молдовски, посочи Проданов.
„ Колегите по места, където този слънчоглед се разтоварва, приказват с водачите на камионите и те споделят: „ Ние натоварихме в Украйна “, споделят и градовете, откъдето се товари. То е до болежка и кристално ясно, че слънчогледът е украински “, уточни още ръководителят на НАЗ.
Проданов е безапелационен, че страната, дружно с бизнеса и сектора, би трябвало да намерят метод за излизането от обстановката. „ В същото време българският слънчоглед доста мъчно се търгува, а цената му пада всеки ден “, означи Илия Проданов.
В момента цената е сред 600 и 650 лева на звук. В страната има над 2 млн. тона слънчоглед от остарялата и новата годишна продукция.
„ Ако ще продължаваме да си играем на котка и мишка, няма никаква изгода нито за страната, нито за нас, производителите. Трябва да се изчистят тези елементи – по какъв начин ще се управлява, има ли волята, има ли страната инструмента, с цел да го прави, в случай че не – да сътвори подобен, и да сме сигурни, че ползата ни е предпазен “, безапелационен е Проданов.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР