Членове на Европейския парламент призовават час по-скоро да се постигне

...
Членове на Европейския парламент призовават час по-скоро да се постигне
Коментари Харесай

Емил Радев подкрепи инициатива за ефективно противодействие на сексуалното насилие над деца онлайн

 Членове на Европейския парламент приканват час по-скоро да се реализира съглашение по отношение на потреблението на технологии за откриването на материали за полово принуждение над деца онлайн. Инициативата за сигурността на децата във виртуалното пространство беше подкрепена и от българския евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев. Заедно със свои сътрудници той упорства за краткотрайната частична анулация на действието на Директивата за правото на цялост на персоналния живот и електронни връзки. Целта е да се възвърне практиката за откриване на полово принуждение над деца онлайн, съществуваща преди 21 декември 2021 година, когато стартира да се ползва Европейският кодекс за електронни известия.

Тъй като актуалната инструкция не съдържа категорично правно съображение за доброволна обработка на данни за трафика за откриване на полово принуждение над деца онлайн, някои компании към този момент са спрели да употребяват технологии за разкриване, докладване и унищожаване на такова наличие. Това ясно проличава и от фрапантно намалелия брой на отчетите за онлайн случаи на полово принуждение над деца, свързани с Европейски Съюз. По данни на Американския народен център за изчезнали и експлоатирани деца единствено за три седмици този спад доближава 46%, се показва в писмо на евродепутати до докладчика по досието в Екологичен потенциал Биргит Зипел, посланика на Португалия в Европейски Съюз Нуно Брито, който съставлява страната, председателстваща Съвета, и еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон.

В документа, чиито основатели са съпредседателите на Интергрупата за правата на децата в Екологичен потенциал Хилде Ваутманс и Дейвид Лега, се акцентира, че при онлайн услуги като незабавни известия и е-поща би трябвало да продължат да се употребяват технологиите за съответно разкриване на изображения и видеоклипове за полово принуждение или подстрекателство на деца. " Тези технологии работят посредством пречистване на връзките в търсене на модели на вероятно полово принуждение над деца по същия метод, по който се откриват злоумишлен програмен продукт и спам ", се прецизира още в писмото.

" Призивът за реализиране на съглашение по отношение на краткотрайната дерогация никога не трябва да се пояснява като оттегляне от разпоредбите, които уреждат поверителността на електронните връзки. Защитата на децата и битката против половото принуждение над деца под всякаква форма е безспорен приоритет за Европейски Съюз, който изисква ефикасни принадлежности и действителни дейности в оптимално къси периоди ", разяснява Емил Радев. Той се базира на тревожната статистика, съгласно която отчетите с данни за полово принуждение над деца онлайн са нарастнали внезапно от 23 000 през 2010 година до повече от 725 000 през 2019 година Преобладаващата част от материалите се отнасят точно до услугите за незабавни известия и е-поща, които са обект на обсъжданото законодателно предложение. " Смята се, че в изискванията на актуалната COVID-пандемия половите злоупотреби с деца онлайн в Европейски Съюз се усилват, а тази рискова наклонност се удостоверява и от заключения на Европол, Фондация Интернет наблюдаване, а също и УНИЦЕФ ", добави Емил Радев.

Темата за краткотрайната дерогация беше повдигната още през септември предходната година, само че и на последните тристранни диалози не се стигна до политически компромис, макар че членовете на Екологичен потенциал упорстват за потреблението на технологии, които да търсят материали за корист с деца, анализирайки модели, а не самата същина на наличието. Според евродепутатите, когато не е намерено полово малтретиране на деца онлайн, всички данни би трябвало да бъдат неотложно изтрити, а интервалът на използване на тази дерогация не би трябвало да надвишава 2022 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР