Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Клаас

...
Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Клаас
Коментари Харесай

ЕЦБ увеличава лихвите още тази година

Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Клаас Нот съобщи, че чака нарастване на лихвените проценти още през последното тримесечие на тази година. Нот счита, че второто покачване може да се реализира по-късно напролет на 2023 година Това е бърза смяна в неговото мнение, тъй като в края на декември 2021 година той очакваше първото нарастване да е при започване на 2023 година

Малко по-рано този месец гуверньорът на Австрийската централна банка Роберт Холцман изрази сходно мнение като това на Нот, прогнозирайки, че ЕЦБ може да повиши лихвите в края на 2022 година или при започване на 2023 година Още през предходната седмица пък ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард също не изключи покачване на лихвения % още през актуалната година. Причината е че Европейски Съюз е изпавен пред най-бързо ускоряващата се инфлация от основаването на единната европейска валута.

Повече изясненост по проблема ще има през март, когато ЕЦБ разгласява нови стопански прогнози и ще преоцени изкупуването на облигации. Затягането на политиката би довело до доближаване на основаната във Франкфурт централна банка със международните сътрудници.

Клаас Нот съобщи още, че чака инфлацията в еврозоната да остане над 4% през по-голямата част от 2022 година

„ Ние не сме в същата обстановка като Съединени американски щати, където инфлацията е вътрешно обусловена ", сподели той. „ По-голямата част от инфлацията идва от чужбина, не можем да създадем доста по въпроса “, сподели още той.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР