Полша организира огромен военен парад, докато войната бушува в съседна Украйна

...
Членът на НАТО Полша проведе най-големия си военен парад от
Коментари Харесай

Членът на НАТО Полша проведе най-големия си военен парад от Студената война насам в събитие, което отбеляза победата над съветските сили през 1920 г. и демонстрира състоянието на страната художествено оръжие, докато войната бушува в съседна Украйна и отбраната заема централно място преди парламентарните избори, насрочени за октомври.

Парадът за деня на въоръжените сили във вторник отбеляза 103-ата годишнина от победата на Полша над Червената армия на Съветския съюз в битката за Варшава през 1920 г.,  по време на която полските войски победиха болшевишките сили, настъпващи към Европа.

Пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна превърна укрепването на полските въоръжени сили в приоритет за управляващата в страната националистическа партия „Право и справедливост“ (PiS). Тъй като предизборната кампания в страната е в разгара си, огромното изложение на военна техника във вторник предостави шанс на правителството да популяризира своята сигурност.

„Отбраната на нашата източна граница, границата на Европейския съюз и на НАТО днес е ключов елемент от държавния интерес на Полша“, заяви президентът на Полша Анджей Дуда, главнокомандващ на въоръжените сили, във встъпителната си реч на събитието.


Тълпи, развяващи национални бели и червени знамена, се събраха при изпепеляващи температури, които достигнаха 35C (95F), за да видят произведени в Съединените щати танкове Abrams, мобилни артилерийски системи HIMARS и ракетни системи Patriot на парад по улиците на столицата.

Изложени бяха и изтребители F-16, южнокорейски изтребители FA-50 и гаубици K9. F-35 на американските военновъздушни сили изрева отгоре в знак, че Полша също купува тези модерни изтребители. Беше представено и произведено в Полша оборудване, включително верижни гаубици Krab и бронирани транспортьори Rosomak.

Около 2000 войници от Полша и други страни от НАТО взеха участие в парада, както и 200 военни превозни средства и друга техника и почти 100 самолета.

„15 август е не само възможност да отдадем почит на героите от победоносната битка за Варшава и да благодарим на съвременните войници за защитата на нашата родина“, каза министърът на отбраната Мариуш Блашчак пред войските и зрителите, които се бяха събрали край река Висла.

„Също така е идеален ден да покажем силата си, да покажем, че сме изградили мощни въоръжени сили, които ефективно ще защитават нашите граници без колебание“, каза той.

[Неофициален превод: Благодаря ви, че бяхте с войниците от полската армия днес!]

Полската армия има повече от 175 000 войници, което е увеличение спрямо приблизително 100 000 преди осем години, каза Дуда.

Той също каза, че бюджетът за отбрана на Полша тази година ще бъде рекордните 137 милиарда злоти (34 милиарда долара) или около 4 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), най-високият дял в целия НАТО.

„Целта на тази огромна модернизация е да се оборудват въоръжените сили на Полша и да се създаде такава отбранителна система, че никой никога да не смее да ни атакува, че полските войници никога няма да трябва да се бият“, каза Дуда, като същевременно изрази уважението си към военните .

В отговор на критиките, че Полша, нация от около 37 милиона, тегли огромни заеми, за да направи покупките, Дуда каза: „Не можем да си позволим да бездействаме. Ето защо ние укрепваме нашите въоръжени сили тук и сега.”

„Сигурността на поляците е безценна“, добави той.

Осама Бин Джавайд от Ал Джазира, репортаж от Варшава, каза, че повече от 100 години от войната със съветските сили „сянка на война“ отново надвисва на границите на Полша.

„И затова правителството продължава да казва на народа си, че се нуждае от силна, мощна армия“, каза той.

Откакто Русия започна своята пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г., консервативното правителство на Полша се съсредоточи върху укрепването на въоръжените сили и похарчи повече от 16 милиарда долара за танкове, системи за прехващане на ракети и изтребители, много от които закупени от САЩ и Юга Корея.

Полша граничи на изток с руския анклав Калининград; с Литва, членка на НАТО; и с ключовия съюзник на Русия Беларус, както и с Украйна.


Военните подобрения подсилиха отбранителните способности на Полша и някои елементи замениха съветско и руско оборудване, което Полша предостави на Украйна в битката й срещу Русия.

Полша изгражда една от най-силните армии в Европа, за да засили възпирането срещу потенциални агресори и увеличи броя на войските до около 10 000 по границата си с Беларус, където също изгради стена, за да спре мигрантите, пристигащи от тази посока.< /p> Източник: Ал Джазира и информационни агенции

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР