Читалище Развитие 1892 в Бяла Слатина получи дарение, научи BulNews. Главният

...
Читалище Развитие 1892 в Бяла Слатина получи дарение, научи BulNews.
Главният
Коментари Харесай

Читалище в Бяла Слатина получи дарение

Читалище " Развитие 1892 " в Бяла Слатина получи подаяние, научи BulNews.
Главният библиотекар Валентина Бобойчева съобщи, че подаръкът е картина и е връчена от Иво Ниновски.
“Благодарим сърдечно за непредвидения, само че доста скъп за нас жест! В Деня на хумора и лъжата - 1 април, само че не на смешка той ни подари една картина. Би могло да се каже, че в действителност е единствено неин предявител, а същинският донор е неговата тъща Христина Стоянова, която настояла картината да бъде дарена на читалището. На нея за жалост не е маркирана нито годината на основаването ѝ, нито името на художника. Според уредника на галерията Ивелина Илиева тя е рисувана от Васил Кюркчиев, от който има и други картини във фонда на читалището ”, разяснява Бобойчева.
Иво Ниновски подарява на културната институция и последната си книга „ Родовете в Сираково “. В нея изследва и разучава историята на селото, тъй като е роден и отраснал там. От години той е член на Регионално краеведско сдружение – Враца. Учил география и история в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, където в геолого-географския факултет е и хоноруван помощник в компетентност География на популацията и селищата, а през 2006 година е защитил и докторантура. Книгата му е плод на десетина години интензивен труд, резултатът от който е едно задълбочено изследване на съществуващите и изчезналите родове в селото.
“Има пламъче вяра в България, до момента в който има хора, които милеят, работят и отдават себе си за родния край, за българското, за паметта и полезностите, които ни вършат индивиди. Благодарим Ви, господин Ниновски! ”, споделя още Валентина Бобойчева.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР