Числеността на руските въоръжени сили трябва да достигне 1.5 млн.

...
Числеността на руските въоръжени сили трябва да достигне 1.5 млн.
Коментари Харесай

Шойгу иска увеличаване на числеността на руската армия и вдигане на наборната възраст

Числеността на съветските въоръжени сили би трябвало да доближи 1.5 млн. души, а възрастта, в която се пращат повиквателни, да се усили от 18 до 21 години. Това заяви руският министър на защитата Сергей Шойгу пред сътрудници от институцията.

Промяната значи, че щатният брой военнослужещи би трябвало да се усили с 350 хиляди души, защото заложеният в последния декрет на президента брой е 1 150 626 души.

Руският президент Владимир Путин, който по-рано съобщи на същото събитие, че Русия е подготвена да даде колкото е нужен ресурс на армията за задачите на войната ѝ в Украйна, изрази единодушие с самодейността. Путин даде да се разбере, че разискванията " в детайлности " по тематиката с Шойгу занапред предстоят, съобщи Дневник.

Това не е първото нарастване на числеността на армията на Русия от началото на войната в Украйна. Путин вече подписа през април 2022 година прибавянето на 137 млн. военнослужещи към общия брой (за да доближи той въпросните 1.150 млн.), а указът би трябвало да влезе в действие от 1 януари 2023 година

Наборната възраст, на която хората би трябвало да получават повиквателни, би трябвало да е оптимално 30 години; съгласно в този момент настоящото законодателство, когато те се пращат на 18, оптималната е 27. Шойгу предлага да се позволи подписване на контракт от наборниците още от първия ден. По думите му това би трябвало да е допустимо " по избор на жителите ".

Конкретното предложение на Шойгу е при 1.5 млн. военнослужещи 695 хиляди да са на контракт.

Още два военни окръга

Идеята се афишира, откакто войната в Украйна продължава 300 дни, а Русия към този момент мина през една готовност на над 300 хиляди души. Някои специалисти чакат втора при започване на 2023 година

Освен това Шойгу предлага основаването на два нови военни окръга - Ленинградски и Московски - в отговор на " разширението на Северноатлантическия алианс " с Финландия и Швеция.

Създаването на тези територилани обединявания ще укрепи групировките на съветската войска в северозападна Русия и е належащо поради " повишаването на военния капацитет на НАТО покрай съветските граници ".

Военните окръзи на Русия след последната промяна от 2020 година, включваща и окупирания Крим.

Всичко това е част от визия за " рационализиране на състава и структурата " на другите типове въоръжени сили и повишение на отговорнсостта на основното командване за подготовката, сподели още той.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР