Числата трябва да бъдат гледани обективно. Сезонът е такъв, че

...
Числата трябва да бъдат гледани обективно. Сезонът е такъв, че
Коментари Харесай

Доц. Чорбанов разкри защо мрем повече от италианците от К-19

Числата би трябвало да бъдат гледани обективно. Сезонът е подобен, че е обикновено по-лесно да се разболяваме. Това съобщи в ефира на Нова тв доцент Андрей Чорбанов, имунолог от Българска академия на науките.

" Огромен брой хора, които са положителни, нямат признаци и са клинично здрави, са уплашени и вървят да се тестват. Притесняват се какво може да се случи ", сподели той.

" Огромна част от хората по опашките са хора, които се тормозят, че са положителни. Аз бих спрял всеобщите проби ", съобщи Чорбанов.

" Това, че хората знаят, че са положителни, няма да помогне доста. РЗИ няма сега потенциала да управлява всички карантини. Хората към този момент са прекомерно доста ", признава той.

На въпрос дали ще стигнем до кошмарния сюжет от 10 000 инфектирани на ден и 300 смъртни случая за денонощие Чорбанов съобщи:

" Не знаем действителния % на хората, които са минали през вируса. Много от хората са били безсимптомни. Тези хора сега споделят, че може да се заразят, само че действително не се знае, че може да са прекарали към този момент инфекцията и няма по какъв начин отново да прекарат К-19. Тоест няма по какъв начин да знаем каква тъкмо ще е обстановката след месец ", счита той.

" Трябва въпреки всичко да се види доколко страната ще може да поеме тежките случаи ", добави Чорбанов.

Той разяснява и всички математици, които зоват за цялостен локдаун:

" Не би трябвало да се изрича мнение за характерна материя, като вирусното разпространяване. Опитът демонстрира, че цялостния локдаун малко отсрочва във времето разпространяването на вируса, само че не го стопира по никакъв метод ", безапелационен е имунологът от Българска академия на науките.

Чорбанов разкри и за какво мрем колкото италианците, а действително тяхното население е по-застаряващо от нашето:

" Италианците са по-възрастни от нас, само че ние имаме доста повече хронични болести. Няма смисъл да се залъгваме, ние живеем по-зле от италианците. Именно поради това пък при нас смъртността е висока и е била по-висока от най-черния ден там ", сподели той.

Според него сегашните ограничения може малко да забавят пандемията, само че всички ще преминат през нея. " Броят смъртни случаи ще си варира с и без ограничения. Той ще удари всички рискови групи. Трябва да се откри лекуване, с цел да се запазят хората, които могат да бъдат избавени ", счита Чорбанов.

Според него ваксина може да има за идната вълна на К-19, само че за тази няма да станат нещата.

" Плазмата в дребен % избавя и в доста по-голям % поврежда. Затова и в чужбина това нещо, където имат доста повече благоприятни условия, не се има за панацея. В момента се търсят всички съставни елементи ", сподели той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР