Чилийският Салар де Атакама изглежда максимално отдалечен от сферата на

...
Чилийският Салар де Атакама изглежда максимално отдалечен от сферата на
Коментари Харесай

Треска за суровини и бъдещето на геополитиката

Чилийският Салар де Атакама наподобява оптимално далечен от сферата на политическо въздействие на Брюксел.

Въпреки това суровият и необикновен пейзаж на запад от Андите, състоящ се от солници, скалисти възвишения и вулкани, разпрострян се на 1200 квадратни благи, съдържа суровините, от които се нуждаят европейските водачи.

Добивните компании в Салар извеждат подземна солена вода от езера на повърхността и я изпаряват в великански басейни, след което преработват получения разтвор, с цел да извлекат премията му: литий.

Класифициран от Европейски Съюз като " сериозна суровина ", т.е. един от материалите, нужни за прекосяване от изкопаеми горива към по-чиста сила. Литият, именуван още " бяло злато " заради международното му търсене, е основен съставен елемент на акумулаторните акумулатори, употребявани в електрическите коли, и на оборудванията за предпазване на електрическа енергия, от които Европа ще се нуждае, до момента в който минава към вятърна и слънчева сила.

Според изчисленията на Европейски Съюз до 2050 година търсенето на литий ще бъде 57 пъти по-голямо от настоящето, а суровините скоро ще бъдат толкоз значими, колкото петрола и газа. Основният проблем обаче е, че Европа не разполага с доста, а Китай има.

Липсата на надеждни вътрешни доставки на изкопаеми горива направи Европа рисково уязвима през миналата година, когато Русия спря доставките на газ след глобите поради войната в Украйна. Сега Брюксел се притеснява, че в бъдеще Китай ще оказва сходен напън във веригата за доставка на първични материали.

" Трябва да стартираме да действаме незабавно, с цел да избегнем замяната на една взаимозависимост с друга, имахме [геополитическа] взаимозависимост за изкопаемите горива и в случай че не действаме в този момент, ще имаме взаимозависимост за сериозните първични материали, " съобщи Комисарят по индустрията на Европейски Съюз Тиери Бретон.

През декември комерсиалните договарящи на Европейски Съюз осигуриха ново съглашение с Чили, за която се твърди, че разполага с най-големите ресурси от първокачествен литий в света. През януари немският канцлер Олаф Шолц спря в Сантяго по време на четиридневна южноамериканска обиколка, като се завърна с възобновено партньорство в региона на минното дело, суровините и кръговата стопанска система сред Германия и Чили.

През този месец Брюксел би трябвало да изложи тактика за застраховане на линиите си за доставка на литий, редкоземни детайли и други основни минерали. Законът за сериозните първични материали ще включва проект за увеличение на европейския потенциал за рандеман и пречистване. Той също по този начин ще има за цел да даде на страните от Европейски Съюз навигация за интернационалната битка за власт в региона на минералите.

Въпреки че Чили и Австралия са бъдещи съществени играчи в производството на литий, а Демократична република Конго (ДРК) държи 70 % от международното произвеждане на кобалт, Китай към момента господства във веригата за доставка на първични материали. Там се изнасят 85 % от австралийския литий и точно там суровината се преработва в потребни съставни елементи. Към 2020 година китайски компании имат или финансират 15 от 19-те кобалтови мини в ДРК.

Пекин има своите ръце даже в Чили, където производството на литий се господства от американската минна компания Albemarle и чилийската компания SQM. Китайската минна компания Tianqi има повече от една пета от акциите на SQM.

" Те към този момент са стъпили на вратата и имат известно преимущество ", споделя Даниел Хименес, пазарен анализатор и някогашен вицепрезидент на чилийската химическа и минна компания SQM.

Китай възнамерява да господства отдавна. Стратегическото значение на редкоземните метали - железни детайли, които са от решаващо значение за непрекъснатите магнити във всичко - от вятърните турбини до моторите на електрическите коли - е открито от Пекин още през 80-те години. Според някогашния консултант в енергийния департамент на Съединени американски щати, а в този момент старши теоретичен помощник в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания Джейн Накано, в този момент Европа и Съединени американски щати се пробват да наваксат изоставането си, написа в своя разбор Politico.

60 % от международното произвеждане на редкоземни метали се управлява от Пекин, само че мощната му позиция не е просто благословия на географията. Китай господства и във връзка с производството на акумулатори и слънчеви панели и най-много на рафинирането на основни първични материали. По този метод Китай има цялостен надзор върху доставките навътре в страната, само че и в целия свят, в това число и в Европа.

" За момента Китай има към 80-90% монопол върху рафинирането на лития и, несъмнено, това основава доста мощна взаимозависимост ", споделя Бретон.

Това се отнася и за редкоземните детайли. Наред с 60-процентния си дял в международните ресурси, Китай има и 90 % от международния потенциал за преправка на редки земни детайли и създава 98 % от непрекъснатите магнити в Европейски Съюз.

След газовия шантаж на Русия през 2022 година Европейски Съюз се концентрира върху заплахите за своята верига за доставки на чиста сила. Какво би се случило да вземем за пример, в случай че Китай нахлуе в Тайван? Ще заплаши ли Пекин да приключи доставките на редки метали за Европа? Какво би предизвикало това на зелените промишлености на Европа, на нейните производители на електрически коли, на енергийната ѝ сигурност и даже на задачите ѝ за нулева чиста стойност на климата?

Това не е невероятно, защото през 2010 година Китай за малко приключи износа на редкоземни детайли за Япония на фона на напрежението към противоречивите острови - факт, който кара анализаторите да считат, че веригите за доставка на първични материали могат да бъдат употребявани като геополитическо оръжие.

Според Франк Умбах, някогашен консултант на немското държавно управление и шеф на изследователския отдел на Европейския център за енергийна и ресурсна сигурност към Кингс Колидж, макар гореспоменатите рискове зависимостта на Европейски Съюз от първични материали от Китай остава по-висока от зависимостта от нефт и газ в района на Персийския залив. " Според мен към този момент сме изгубили доста време ", споделя Умбах.

Законът за сериозните първични материали има за цел да помогне на Европа да навакса изгубените позиции. Наред с ограниченията за стимулиране на локалния рандеман, пречистване и преработване, законът има за цел да приготви европейските страни за спирания в доставките на сериозни първични материали, се показва в план на закона.

Това може да включва ограничения като депозиране на ресурси и основаване на интернационалните съюзи за понижаване на зависимостта от Китай. Актът ще даде публична поддръжка от страна на Европейски Съюз за " стратегически партньорства " с богати на запаси трети страни, с цел да се диверсифицират доставките на стратегически първични материали за Европейски Съюз.

Друга основна част от акта ще бъде наблюдението на веригите за доставка на първични материали, с цел да се сътвори система за ранно предизвестие за възможен дефицит - нещо, което Европейски Съюз не е правил интензивно, съобщи чиновник на Комисията, осведомен с подготовката за публикуването му.

Същият източник добави, че актът евентуално ще съдържа и проект за деяние за реакция в целия Европейски Съюз при определяне на евентуален дефицит. В акта се предлага диверсификация в границите на Европейски Съюз или от други бизнес сътрудници при положение на несъразмерна взаимозависимост от съответна част или съответна суровина единствено от един или двама снабдители.

Въпреки това самодостатъчността не е допустима за Европа. Макар че Португалия разполага със обилни ресурси от литий, а Швеция неотдавна разгласи капацитета на голямо находище на редкоземни метали, Европа разполага единствено с към 30 % от сериозните си потребности от първични материали в границите на личните си граници.

С оглед на това, че интервалът на подготовка на минните действия е от 10 до 15 години, интернационалните партньорства са от решаващо значение за противопоставяне на Китай. " Очевидно е, че би трябвало да стартираме да сътворяваме съюзи ", сподели Бретон.

Европейски Съюз и Вашингтон беседват за основаването на " клуб " за сериозни първични материали, а новият закон има за цел да усили напъните за обезпечаване на сигурността на Европа посредством по-широка интернационална верига за доставки. Според гореспоменатия чиновник Комисията постоянно беседва със Съединени американски щати, Япония и Канада по този въпрос.

Джо Байдън и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен организираха диалози преди публикуването на акта по отношение на съглашението за сериозните минерали, което ще помогне на Съединени американски щати и Европейски Съюз да изградят устойчиви вериги за доставки на акумулатори за електрически транспортни средства.

" Геологията е козът, когато става въпрос за доста от тези неща, само че тактиката не би трябвало да се омаловажава ", съобщи Анна-Мишел Асимакопулу, десноцентристки народен представител в комисията по търговия на Европейския парламент.

Китай към този момент трансформира добива на първични материали в Африка в основен дирек на своята капиталова тактика " Пояс и път ". Там конкуренцията е огромна за Европейски Съюз и неговата капиталова стратегия " Global Gateway ".

" Надяваме се, че Съединени американски щати и Европа могат да играят доста по-голяма роля като надеждни други възможности за вложения в минни планове, тъй че страните да не отиват в Китай, тъй като сега Китай е единственият избор ", споделя Якоб Гюнтер от основания в Германия Институт за проучване на Китай " Меркатор ". /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР