Апелативният съд на Илинойс ще изслуша аргументите по искането на Джуси Смолет за отхвърляне на присъди

...
ЧИКАГО (AP) — Проточилата се правна сага на Джуси Смолет
Коментари Харесай

ЧИКАГО (AP) — Проточилата се правна сага на Джуси Смолет започва отново във вторник, когато апелативен съд на Илинойс ще изслуша устните аргументи, че присъдите на бившия актьор от „Империя“ за организиране на расистка, хомофобска атака срещу себе си през 2019 г. и след това излъга за това на полицията в Чикаго, трябва да бъде хвърлен.

Ако обжалването пред базирания в Чикаго Първи окръжен апелативен съд се провали, Смолет ще трябва да завърши 150-дневен престой в затвора, който неговият съдия нареди по време на присъдата му през 2022 г. Смолет прекара само шест дни в затвора преди да бъде освободен в очакване на резултата от обжалването. Очаква се произнасянето да отнеме няколко седмици.

Сред дългия списък от аргументи в 76-страничното писмено обжалване от адвокатите на Смолет е, че процесът му през 2021 г. е нарушил защитата му от Петата поправка срещу двойна опасност — да бъде наказан за едно и също престъпление два пъти. В него се казва, че той вече е извършил общественополезен труд и е загубил гаранция от 10 000 долара като част от сделка от 2019 г. с прокуратурата на окръг Кук за оттегляне на първоначалните обвинения.

Смолет, който е черен и гей, беше целта на расистка съдебна система и хора, които си играят на политика, каза Нение Уче, един от неговите адвокати, пред репортери миналата година. Уче критикува решението на специалния прокурор Дан Уеб да настоява за нови обвинения през 2020 г. Той също така нарече присъдата на съдията прекомерна за престъпление от ниско ниво.

В жалбата правният екип на Смолет казва, че офисът на главния прокурор Ким Фокс използва подходяща дискретност, за да отхвърли първоначалните обвинения преди четири години.

„Ако присъдите на г-н Смолет бъдат оставени в сила, този случай ще създаде опасен прецедент, като даде възможност на прокурорите да отхапят ябълката за втори път всеки път, когато има недоволство от упражняването на свобода на преценка от страна на друг прокурор“, се казва в жалбата.

Отговор от 55 страници от специалния прокурор казва, че начинът, по който е структурирано споразумението с офиса на Foxx, ясно оставя отворена възможността за презареждане на Smollett, без да се нарушават защитите срещу двойна опасност.

„Атаките на Смолет срещу валидността на наказателното му преследване са юридически и фактически неподкрепени“, се казва в него.

През януари 2019 г., по време на изключително студен ден в Чикаго, Смолет съобщил на полицията, че е жертва на расистка и хомофобска атака от двама мъже, носещи ски маски. Преследването на нападателите скоро се превърна в разследване на самия Смолет, което доведе до ареста му по обвинения, че сам е организирал нападението.

Властите казаха, че Смолет е платил на двама мъже, които познавал от работата си в телевизионното шоу „Империя“, за да организира атаката. Прокурорите казаха, че им е казал какви расистки и хомофобски обиди да крещят и да крещят, че Смолет е в „MAGA Country“, препратка към лозунга на президентската кампания на Доналд Тръмп.

Судито осъди Смолет през 2021 г. по пет престъпления за хулиганство - обвинението, повдигнато, когато човек излъже полицията. Той беше оправдан по шесто обвинение.

През 2022 г. съдията от окръг Кук Джеймс Лин осъди Смолет на 30 месеца условно престъпление със 150 дни престой в затвора на окръг Кук и нареди да плати 120 106 долара реституция на град Чикаго и глоба от $25 000.

Докато осъди Смолет, съдия Лин го осъди като нарцисист и се обяви за изумен от действията на Смолет, като се има предвид многорасовото семейно минало на актьора и връзките му с работата по социална справедливост.

По време на произнасянето на присъдата и докато Смолет беше отведен в затвора, той извика, че е невинен, предупреждавайки съдията, че не е склонен към самоубийство и ако умре в ареста, някой друг би посегнал на живота му.

___

Вижте пълното отразяване на AP на случая Джуси Смолет.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР