ЧЕЗ може лесно да промени решението си и да включи

...
ЧЕЗ може лесно да промени решението си и да включи
Коментари Харесай

Бивш чешки посланик у нас проговори за сделката с ЧЕЗ и разкри ще може ли държавата да влезе в нея

ЧЕЗ може елементарно да промени решението си и да включи българското държавно управление като представител на българската страна в договорката. Това съобщи в предаването " 120 минути " по БТВ Петър Поспихал, дипломат на Чешката република в България през интервала 1993-1998 година.

Той изясни, че сдружението в Чехия е доста огромно, има въздействие и запаси, а въздействието му е такова, че от време на време „ прави нещата със мощ и увереност както и своя логичност, която от време на време не обръща внимание на ползите на Чехия или България”.

Дипломатът изясни, че в Чехия страната не е притежател на собствеността в директен смисъл, има към 69% от акциите на ЧЕЗ и с това може да въздейства върху персоналните въпроси върху надзорния съвет. Но не може да въздейства върху решенията на ЧЕЗ. По думите му Андрей Бабиш не е огромен последовател на моментното управление на ЧЕЗ и си проличава, че не е непосредствен с тях.

„ Даниел Бенеш, който е изпълнителен шеф на „ ЧЕЗ Груп” е непосредствен с президента Милош Земан. Бабиш е министър председател в оставка и чака идната номинация. При нас Конституцията е малко друга – дава опция Бабиш отново да получи мандат за сформиране на държавно управление и той може да го получи единствено от президента. Президентът може да предположим, че си слага някакви условия и в случай че спекулираме едно от тези условия може да е „ не ми пипай управлението на ЧЕЗ”.

За Бабиш не е удобно да въздейства в ЧЕЗ”, изясни посланикът. ЧЕЗ трябваше повече да се грижи за стабилността на тази договорка. Не е отговорно да продавам на някого с запас, който не дава отговор на размера на казуса. Това е безконтролно, уточни още Поспихал.

Той посочи, че по-важното е, че една страна би трябвало да е готова, с цел да въздейства върху стратегическите си ползи. „ Кой различен с изключение на страната въздейства върху законодателството и процедурите си. Не прави най-хубаво усещане, че никой не приказва, не се интересува и дни след подписването на контракта внезапно се появи проблем”, разяснява той.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР