Четвъртото издание на конкурса за добра журналистика на Dir.bg Web

...
Четвъртото издание на конкурса за добра журналистика на Dir.bg Web
Коментари Харесай

Божидар Божков - майсторът на перото в Web Report, който възроди една история отпреди 85 г.

Четвъртото издание на състезанието за добра публицистика на Dir.bg Web Report завърши още през юни, само че продължаваме да ви описваме повече за отличените. Над 100 участници се бореха за победа в разнообразни категории с повече от 300 материала, а спечелилите бяха наградени на специфична гала в клуб " Перото " в НДК.

Тази година обаче за първи път беше дадена една спомагателна премия - статуетка Майстор на перото. Тя бе присъдена на Божидар Божков за.

Той е от Бургас, само че години наред работи за огромни столични медии като сътрудник или създател.

" Започнах в радио, където главно се занимавах с музика, след това се трансферирах към вестникарската публицистика. Работил съм в " Черноморски фар ", " Стандарт ", " Сега ", само че отново продължавах да поглеждам към радиото. Между 2016 и 2020, да вземем за пример, върших в БНР музикално предаване за поп и рок на най-различни езици, без британски . Ако мисълта ти тече бързо и успяваш да а канализираш в гладки фрази, а имаш и глас, който не нервира, няма нищо по-лесно от това да работиш в радио.

Да пишеш обаче е поминък, който би трябвало да се научи. Аз го научих в " Сега ". Имах шанс да си диря работа тъкмо в миг, когато една група от най-хубави - във всеки смисъл на думата - публицисти, се бяха отделили от " 24 часа " и желаеха да покажат на какво са способни. Попаднах при тях и ме направиха публицист ", споделя Божков за пътя си в публицистиката.



Историята на неговата сантиментална история

" Беше 2016 година. Бях във Варна за няколко дни. Мотаех се сред двата - единствени тогава - варненски мола. Те се намират таман от двете страни на остарялото градско гробище. Входът му е даже право против този на единия от тях. Дели ги единствено улица. Но тъй като молът се самоасоциира не просто с живота, а даже по-конкретно с младостта и парите, и не би желал да има нищо общо със признака на гибелта, който би могъл да тормози клиентите, сред тях няма даже пешеходна пътека. А гробището пък е добре прикрито, с цел да не се вижда и да не нервира живите, някак да им икономисва мислите какъв брой са краткотрайни на този свят.

За да влезе там, човек би трябвало малко да пообиколи до близкото кръстовище. Или да извърши нарушаване, в случай че пресече непосредствено. Но пък тъкмо гробищата са най-прекия път сред моловете и, когато съм във Варна, постоянно прекосявам в нарушаване, та минавам точно през тях. Пътьом преглеждам. Почти всеки един от тези остарели гробове съставлява обособена приказка за живота и гибелта - с основни герои, със загатнати драми, със закодирани в епитафиите послания. Там просто няма гроб, върху който да не е намекната историята на покойника ", разказва журналистът по какъв начин е стигнал до концепцията за своя текст.

 Драматичната обич на Сийка и Милко, разказана върху гроба им, продължава и ще продължава да вълнува хората.
Драматичната обич на Сийка и Милко, разказана върху гроба им, продължава и ще продължава да вълнува хората.
Снимка: Божидар Божков

" Сред тях обаче най-голямо усещане ми направи солиден монумент с релефните облици на възпитаник и ученичка, отишли си от този свят през далечната 1936 година. В епитафиите се говореше за насилствена, само че търсена гибел след " людско зло ", задоволително ясно подсказано, че има обич, самоубийство и неприятни хора, които са го провокирали. Снимах, записах си някои неща и си дадох обещание, че ще се върна, с цел да се опитам да възстановя тази история. Не бях сигурен, че ще съумея - въпреки всичко приказваме за случай отпреди 84 години.

А в действителност даже не подозирах с каква лекост драмата от предишното на двама млади и трагично влюбени герои сама ще се разкрива епизод по епизод. Ако има живот след гибелта, то душите на тези две (почти) деца сигурно ми помагаха истината за тях да види бял свят, въпреки след толкоз години, а виновниците за гибелта им да бъдат посочени поименно . Нещо, което тогавашните български вестници, смачкани от цензурата, не са посмели да сторят ", споделя още Божков за това какво го е предизвикало да опише тъкмо тази забравена и останала в предишното история.

И прибавя:

" До огромна степен се захванах с този случай и тъй като модерна България, ръководена повече от 10 години от Бойко Борисов, ми бе станала безинтересна. Каквото имах да напиша за него, го бях направил в два репортажа - единият освен това неприсъствен - преди доста години. С риск да е самореклама, само че и двата родиха изрази, станали съвсем национално творчество - " пипни ме по мускула " и " кофти човешки материал " . Така че реставрацията на история от съвсем непознатото ни минало от 30-те години може да се одобри и като контраст на станалия ми незанимателен, проточил се прекомерно дълго, прочут на всички политически интервал от последното десетилетие ".

Миналата година Божидар Божков беше високо оценен от журито и за материала си " Куцата куртизанка на Държавна сигурност ", само че не съумя да грабне премия в мощна конкуренция с по-млади създатели.

Конкурсът се организира за четвърта поредна година, проведен от най-големия български интернет портал Dir.bg. Журналистическото съревнование провокира създателите, които пишат по значими за обществото тематики да премерят сили с други като тях, давайки още една естрада на положителните образци в публицистиката.

Цялата информация за състезанието за добра публицистика на Dir.bg, както и кои са участниците с авторски материали можете да намеритe на уеб страницата или на.

Водещи имена в българските медии оцениха авторските материали: Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен ръководител на журито), Антон Хекимян (Директор " Новини, настоящи излъчвания и спорт ", bTV), Евгения Атанасова (Журналист и продуцент, БНТ), Анна Заркова (Журналист и публицист, член на УС на СБЖ), Ива Дойчинова (Директор на Радио " София ", БНР), Методи Владимиров (Водещ и продуцент, NOVA), Ваня Николова (Журналист, сценарист), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Елица Николова (Гл. редактор, списание " Мениджър " ), Галина Александрова (Гл. редактор, 3e-news.net), Найден Тодоров (Председател на Асоциацията на спортните публицисти в България), Евгени Димитров (Основател на организация " Булфото " ), Илияна Захариева (Директор " Корпоративни връзки ", А1).Генерални сътрудници на състезанието са A1 и Dundee Precious Metals . Партньори на състезанието са Hendrick`s, Black Sea Gold, TBI Bank и Балдаран .

се организира с формалната поддръжка на Съюза на българските публицисти. Медийни сътрудници на състезанието са Българска национална телевизия, БНР, Българска телеграфна агенция, bTV Media Group, NOVA, списание " Мениджър ", телевизия ММ и организация " Булфото ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР