Четвъртокласниците имат по-добри познания по български език и литератураПочти всяко

...
Четвъртокласниците имат по-добри познания по български език и литератураПочти всяко
Коментари Харесай

Всяко шесто дете с двойка по математика на матурите за четвъртокласници

Четвъртокласниците имат по-добри знания по български език и литература

Почти всяко шесто дете е с двойка по математика, демонстрират резултатите от матурите след 4 клас. Забелязва се и обедняване на речника на учениците. Въпреки това общият резултат от изпитите е относително висок, показват от Министерството на образованието. Но ще излязат и с разбор на оценките.

Четвъртокласниците имат по-добри знания по български език и литература в сравнение с по математика, демонстрират резултатите от така наречен дребни матури. Средният резултат по български е 5, а по математика – 4.

"Бях на матурата и съм удовлетворен от българския, че имам шестица, само че от математиката нещо не съм удовлетворен, майка ми споделя, че нещо съм ги оплескал ", показа четвъртокласникът Любчо пред

Резултатите демонстрират, че освен Любчо се е затруднил със дилемите по математика. С двойки са 17 % от децата.

По български език пък се вижда обедняване на речника на децата. Цели 88% от тях да вземем за пример не могат да обяснят смисъла на думата „ пожарникар “, сочи анализът на просветителното министерство. Г-жа Минкова от 119-о учебно заведение в София не е съгласна с тези заключения.

"Достатъчно работим четене с схващане, задоволително книги се четат лятото, задоволително текстове имаме по четене, аз не съм забелязала такива дефицити ", уточни Екатерина Минкова.

В съпоставяне с 2021 година при тазгодишните междинни стойности се следи лек спад в резултатите от националното външно оценяване. Този випуск четвъртокласници имаха три следващи години онлайн образование поради пандемията от Ковид-19, което също е оказало въздействие.

"Очевидно има проблем с математиката, само че би трябвало да се каже тъкмо какъв е и по какъв начин би трябвало да бъде решен. Тази задача по какъв начин да бъде изменена образователната стратегия ще бъде работена през лятото ", съобщи просветният министър акад. Николай Денков.

До края на юни би трябвало да бъдат подготвени отчетите от експертните комисии, които да посочат къде тъкмо са проблемите в образователните стратегии и какво би трябвало да се промени.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР