Четвъртокласниците имат добри умения по четене, но се затрудняват да

...
Четвъртокласниците имат добри умения по четене, но се затрудняват да
Коментари Харесай

Четвъртокласниците имат добри умения по четене, но се затрудняват да извличат информация


Четвъртокласниците имат положителни умения по четене, само че се затрудняват да извличат информация. Българските четвъртокласници отстъпват с малко от досегашните си достижения, само че остават измежду учениците
с положителни умения по четене,
демонстрират резултати от Международното проучване на уменията за четене PIRLS 2021 (Progress in International Reading Literacy Study). То се прави на всеки пет години, като задачата е да следи трендовете в достиженията на учениците и да учи разликите сред националните просветителни
системи в участващите страни.
В България в проучването през 2021 година са взели участие над 4 хиляди четвъртокласници от 151 учебни заведения в страната, както и техните родители и 212 учители, оповестиха от Министерството на образованието (МОН).
Проследяват се качествата на
учениците за четене с схващане на художествени текстове и добиване и потребление на информация от научно-популярни текстове. PIRLS употребява четири интернационалните сравнителни нива на качествата:
напреднало ниво (над 625 точки)високо ниво (над 550 точки)средно ниво (над 475 точки)ниско ниво (над 400 точки).
Резултатът на българските четвъртокласници е междинен – 540 точки. Той е малко по-нисък от предходното изследване от 2016 година, когато учениците са получили 552 точки, т.е. са имали високо ниво. Въпреки по-ниския триумф резултатите слагат българските четвъртокласници на девето място в
класацията на PIRLS против 14-о през 2016 година
По-добре се оправят връстниците им в Сингапур (587 т.), Хонконг (573 т.), Русия (567 т.), Англия (558 т.), Финландия (549 т.), Полша (549 т.), Тайван (544 т.) и Швеция (544 т.). Австралия има еднакъв резултат с българския (540 т.)
След България се подреждат Германия, Австрия,
Франция, Дания и други Преди 5 години резултатите са по-високи в международен проект, само че и в проучването вземат участие 7 страни по-малко спрямо 2021 година

Сравнителният разбор, който PIRLS изготвя измежду 32 страни с данните от двете години, демонстрира, че 21 страни имат по-ниски достижения през 2021 година, в сравнение с през 2016 година Осем нямат никаква или дребна смяна в точките, а единствено 3 страни имат по-високи резултати. В най-новото проучване влизат и трите години, в които поради беше оповестената пандемия от COVID-19 учениците от целия свят учеха съвсем напълно онлайн.
Резултатите от 2021 година демонстрират, че българските
четвъртокласници имат по-добри умения за четене с схващане на литературни текстове, в сравнение с за добиване на сведения от информативни текстове. През 2016 година обаче учениците са се справили еднообразно добре както с художествените текстове, по този начин и с извличането на информация от научно-популярни такива.
Почти половината от българските четвъртокласници
доближават високото ниво на качества по четене, а 16% имат качества над напредналото ниво. За съпоставяне – приблизително за страните напредналото ниво на качествата се доближава от 7% от учениците, акцентират от просветителното ведомство. Макар и над междинното равнище, се следи лек спад в резултатите 5 години по-рано. Тогава 19% доближават напредналото равнище по четене.
Към проучването са добавени и няколко въпросника,
целящи да изучат подтекста (семеен, обществен, учебен, този в класната стая), в който се развиват уменията на децата за четене. Изготвени са въпросници към учениците, техните родители, учителите и шефовете на учебните заведения. Проучването сочи, че просветителните благоприятни условия в фамилията въздействат най-вече върху резултатите на четвъртокласниците.
Образователните благоприятни условия се образуват от броя
книги вкъщи, образованието и професионалната претовареност на родителите. Учениците имат по-голям резултат, в случай че приблизително вкъщи си имат повече от 100 книги, най-малко 25 от които детски, един от родителите им най-малко има висше обучение и работи като експерт.
Източник: Dnevnik.bg
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР