Четвъртият икономически форум в София, организиран от създателя на прочутия

...
Четвъртият икономически форум в София, организиран от създателя на прочутия
Коментари Харесай

Софийски икономически форум - нови възможности за българо-гръцките проекти

Четвъртият стопански конгрес в София, проведен от основателя на фамозния Делфийски конгрес Симеон Цомокос, започва на 27 юни с доста и забавни участници, измежду които някогашният консултант на Кириакос Мицотакис по въпросите на енергетиката и околната среда Йоргос Кремлис, министър-председателят акад. Николай Денков и президентът Росен Плевнелиев, съобщи кореспондент на БГНЕС.

По време на форума ще бъдат разисквани стопански въпроси и планове в региона на енергетиката, където България има огромен капацитет, изключително в областта на възобновимите енергийни източници (ВЕИ)

За дневния ред на събитието, в което ще вземат участие и посланиците на нашите съдружници Съединени американски щати, Германия, Австрия и Гърция, БГНЕС беседва със Симеон Цомокос и Йоргос Кремлис.

На първо място е Шенген. Гърция се стреми да поддържа присъединението на България, означи Цомокос, изразявайки вяра, че доста скоро ще отпаднат пречките, създавани от Нидерландия.

Друга значима тематика е присъединението на България към еврозоната. „ България има потребност от достъп до по-големи средства от Европейски Съюз и форумът ще разиска способи за справяне с това “, сподели Цомокос.

От своя страна Йоргос Кремлис се спря на съдействието сред нашите две страни в енергийната сфера. Акцент бе подложен върху газопровода ICGB сред Комотини и Хасково и плана за петролопровод Александруполис - Бургас, който е с напълно изменена идея от първичната и в този момент се планува да транзитира нефт, друг от съветския, може би от богатите на „ черно злато “ страни в Близкия изток.

В сферата на транспортната съгласуваност значимо място заема планът за железопътна линия сред Солун, Александруполис и по-късно Бургас. Това ще свърже егейския с черноморския район, а от България жп линията би трябвало да продължи на север към Украйна и Одеса.

Подчертано бе и смисъла на разширението на азербайджанския газопровод TAP с водород, който енергийният специалист дефинира като „ бъдещето на енергетиката “.

„ Водородът е бъдещето на енергетиката, а газът е отиващ си запас “, съобщи Йоргос Кремлис.

Двамата специалисти регистрираха опциите на България да се развива като производител на възобновима сила, като съгласно тях тя има капацитет за рандеман на сила от приливите и отливите и от морски вятърни турбини.

Друга забавна област са опциите на България за предпазване на сила, които, както подчертаха двамата икономисти, би трябвало да се употребяват оптимално.

Гръцки планове, които съставляват интерес за България, са подводните кабели за зелена електрическа енергия сред Гърция и Египет, тръгващи от Египет до остров Крит и оттова до континентална Гърция, и техният капацитет да обезпечат зелена, чиста сила за България. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР