Четвърти пациент в света се излекува от HIV. Той е

...
Четвърти пациент в света се излекува от HIV. Той е
Коментари Харесай

Здравен специалист: Има скрита епидемия от маймунска шарка, болни отказват да посетят лекар

Четвърти пациент в света се излекува от HIV. Той е най-възрастният до момента, който е съумял да обезврежда вируса - на 66 години.

" Пациентът не се разграничава по нищо от останалите трима. При тях е водещ факторът, че са хора, живеещи с HIV не малко време. Те са били на терапия много дълги години. При всички от тях има друго онкологично заболяване, което е наложило трансплантацията на костен мозък ", обясни Елена Биринджиева от Сдружение " Здраве без граници "  в предаването " Директно " по Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че такава трансплантация може да излекува човек от вируса, само че е доста тежка и скъпа процедура и не може да стане рутинна процедура за лекуване на пациенти. Гостът разясни, че се работи по това по какъв начин е допустимо лечението да бъде прекратена и вирусът да не се развива.

" Това е още на равнище клинични изследвания, само че се дават доста положителни сигнали в това отношение. Проучванията по отношение на имунизацията против HIV са в доста напреднал етап. Всички са на мнение, че Ковид обстановката е дала подтик на HIV направлението. Работи се доста интензивно и за ваксина ", сподели Биринджиева.

Тя обърна внимание, че България изостава в предварителната защита против HIV. Гостът означи, че съвсем не е налично тестването за заболяването. Биринджиева акцентира, че това е скрита зараза. 

" Същата дискриминация, която се упражнява от медицински експерти и обществото към HIV, се трансферира върху маймунската шарка. Аз съм изцяло уверена, че има скрита зараза. Имаме много позвънявания на лица, които имат признаци, само че изрично отхвърлят да посетят държавно здравно заведение. Важното е, че това не е зараза, която се предава толкоз елементарно - тя се предава единствено посредством доста непосредствен физически контакт или по битов път. Много мъчно може да се трансферира на медицински експерти или по други пътища. Въпросът е, че битуват легенди ", описа тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР