Четвърти ден земеделци блокираха района на Дунав мост при Русе.

...
Четвърти ден земеделци блокираха района на Дунав мост при Русе.
Коментари Харесай

Русенските земеделци заплашиха да се пренесат в София и да обявят гражданско неподчинение

Четвърти ден земеделци блокираха региона на Дунав мост при Русе. Те се надяват това да е последният ден на митинги и до края на седмицата да съумеят да се договорят с държавното управление по всички претенции и да разпишат ограниченията по обособените точки в меморандум. В противоположен случай, по думите на Деян Тодоров от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, от идната седмица митингите се придвижват в София, съобщи кореспондентът на БГНЕС от крайдунавския град.


Земеделците са категоричени, че в случай че не реализиран консенсус по настояванията си, че афишират гражданско непокорство в цялата страна с изненадващи блокади по пътищата, изсипване на тор, палене на отпадъци и вкарване на животни в регионалните градове.

Заради блокадата с часове на региона на Дунав мост, търговци започнаха да се оплакват от спад в оборотите, защото не влизали клиенти в обектите, до момента в който траел митингът на земеделците.

Деян Генов, който е шеф на магазин там, сподели, че поддържа дейностите на фермерите и техните претенции, само че съгласно него, това не би трябвало да става за сметка на останалите, които работят в региона на Дунав мост.

Междувременно министърът на земеделието и храните Кирил Вътев изрази очакване, че днешната среща с протестиращите ще е крайна и ще завърши с триумф.

„ Предложихме работещ вид на съглашение със зърнопроизводителите, защото с останалите браншове плодове, зеленчуци, месо, мляко, тютюн и винени лозя, диалозите завършиха, тъй като средствата бяха обезпечени. Проблемът е при зърнопроизводителите, защото те през 2022 година и 2023 година не са получавали помощ, и в този момент основателно желаеха такава “, изясни министърът, който откри форума AGRI SUMMIT 2024 в София.

Той посочи още, че анализите на Министерство на земеделието и храните демонстрират, че годишна продукция 2023 е най-скъпата, която те са произвеждали през последните десетина години и срутва цените в резултат на свръхпроизводството в международен мащаб, което докара до по-ниски цени на международните тържища под себестойност.

Вътев акцентира, че бранш „ Земеделие “ има три доста постоянни и устойчиви бранша. Единият от тях е зърнопроизводството, другият е птицевъдството, третият е свиневъдство. Всички останали браншове са в сериозно положение към този момент доста години наред. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР