Четирите национално представени работодателски организации – АИКБ, КРИБ, БСК и

...
Четирите национално представени работодателски организации – АИКБ, КРИБ, БСК и
Коментари Харесай

Работодателите пак призовават за улеснен внос на работници

Четирите национално показани работодателски организации – АИКБ, КРИБ, БСК и БТПП за следващ път приканиха страната да отстрани всички спънки пред вноса на висококвалифицирани фрагменти от трети страни. Днес Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) показа целите си за 2022 година и за поредна година дефицитът на работна мощ бе избран като един от най-големите проблеми пред бизнеса и стопанската система.

Много значим детайл за България е привличането на висококвалифицирани експерти от чужбина. В интервала от 2012 до 2020 година у нас са привлечени 1040 такива експерти. " Това е смешно ", разяснява Цветан Симеонов, ръководител на БТПП. Според него всички прогнози сочат, че безработицата ще продължи да понижава, а дефицитът на работна мощ ще пораства.

Той уточни, че са нужни незабавни ограничения, с цел да не изпадне бизнеса в невъзможност. Симеонов очерта няколко съществени точки, по които ще се движи АОБР, пробвайки се да предотврати това:
Подобряване на опциите за привличане на задгранични студенти и обезпечаване на опция задгранични жители, придобили висшето си обучение в България, да получават достъп до пазара на труда в България;Повишаване на цифровите умения на работната сила;Програма за приобщаване на трайно изолираните от просветителния развой и/или пазара на труда лица посредством наложително обучение посредством труд и други, включително насилствени ограничения, както и стимули;Създаване на условия за интензивно присъединяване на пазара на труда на работещи майки посредством обезпечаване на налични услуги за развъждане на деца.Присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и раз – съществена цел
„ Членството в Организацията за икономическо сътрудничество и раз значи реализирани стандарти за господство на правото, за работещи институции и регулатори, конкуренция, антимонополно право, дребен сив бранш, ниско равнище на корупция, макроикономическа и финансова непоклатимост и така нататък Всичко това, което усъвършенства капиталовия климат и рейтинг на страната, притегля вложения, основава условия за интензивен стопански напредък и по-висок витален стандарт “, разяснява ръководителят на АИКБ Васил Велев.

Той добави, че различен приоритет на организацията ще бъде присъединението на България в еврозоната и че ще създадат всичко допустимо това да се случи допустимо най-бързо.
Енергийна рецесия
От срещата през днешния ден стана ясно, че главен приоритет на АОБР през тази година ще бъде и оправянето с енергийната рецесия. Според ръководителят на КРИБ Кирил Домусчиев преди всичко е доста значимо страната да поправя всички „ изкривявания “, които се следят сега на пазара на електрическа енергия. Той е безапелационен, че в сегашния миг на рецесия е значимо какъв ще бъде методът за отплата на потребителите на свободния пазар в това число приемане на процедури и механизъм за подписване на дълготрайни контракти за енергоинтензивната промишленост.

Значително изоставаме в работата по тези проблеми. Трябва да благодарим за обезщетенията, които са планувани за промишлеността, само че те са доста закъснели и незадоволителни “, разясни Домусчиев.

Той акцентира, че наръчникът на Европейска комисия от октомври м.г. дава опция на всяка страна да бъде гъвкава в политиките и ограниченията в поддръжка на засегнатите от рецесията с цените на енергоносителите. Като образец той уточни Франция, Испания, Гърция, Румъния и други европейски страни, където се ползват ефикасни ограничения за достъп до спомагателни квоти от евтина електрическа енергия за бизнеса (при цени от 40 до 60 евро на мегаватчас).

„ Много предприятия започнаха да затварят или да си понижават мощностите, поради високите цени на електрическата сила. Благодарни сме за помощите, само че това не са пари на енергийните централи или на бюджета – тези пари са взети от нас и в този момент генерират милиарди левове свръхпечалби. Това са парите, които се изземат от българските предприятия и желаеме част от тях да се върнат назад в стопанската система “, настоя Домусчиев.
Други цели
Част от другите цели на АОБР в енергийната сфера са: активизиране на оперативната работа на Консултативния съвет за Европейската зелена договорка с оглед реализиране на структуриран метод при образуване на националните политики по така наречен зелен преход и разработване и редовно използване на Пътна карта за прехода към климатична индиферентност и развиване на енергийния бранш в България.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР