Четирите деца на Васим Муштаха не ходят на училище почти

...
Четирите деца на Васим Муштаха не ходят на училище почти
Коментари Харесай

Следващата голяма заплаха за Газа: холера, инфекциозни болести на фона на пълна блокада

Четирите деца на Васим Муштаха не вървят на учебно заведение съвсем две седмици. Вместо да учат математика или география, те се учат по какъв начин да разпределят водата.

„ Всеки ден пълня бутилка вода за всеки един и им споделям: Опитайте се да се справите с това “, сподели той пред Al Jazeera, говорейки от южния град Хан Юнис в Газа. „ В началото те се бориха, само че в този момент се оправят. “

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла „ Това е геноцид, а не война “: заличаване на Газа провокира митинги по целия свят Любовна история, родена в бомбардираната болница Ахли в Газа „ Свободен свят, къде си? “ Шефът на болничното заведение в Газа умолява след убити бебета завършек на списъка

След като Израел издаде заповед за евакуация на 1,1 милиона палестинци в северната част на Газа, Муштаха закара жена си и децата си на възраст от 8 до 15 години в дома на вуйна си в Хан Юнис, където жителите отвориха вратите си за разширено семейство и другари измежду Израел безпощадна въздушна бомбардировка.

Като чиновник по водоснабдяването и канализацията в световната организация с нестопанска цел Oxfam, Муштаха вижда белегите на идна злополука за публичното здраве на всички места към себе си. „ Хората спят по улиците, в магазините, в джамиите, в колите си или на улицата “, сподели той. Семейството му живее дружно с към 100 души, натъпкани в апартамент от 200 квадратни метра и се считат за едни от късметлиите.

Междувременно хигиеничните артикули изчезнаха от дребното отворени супермаркети, а водата, продавана от частни търговци, които ръководят дребни захранвани със слънчева сила уреди за обезсоляване, се удвои от 7 октомври – когато Израел стартира да бомбардира Газа в отговор на изненадващата офанзива от Хамас. Преди струваше 30 шекела ($7,40), само че в този момент е на цена от 60 шекела ($15).

В сряда Муштаха пресметна, че фамилията му ще остане без вода след 24 часа. След това той не знаеше какво ще се случи. „ Ще отидем на пазара и ще купим всичко, което е налично “, изясни той. „ Ние гледаме към бъдещето с мрачни очи. “

Срив на водоснабдяването и санитарните услуги

Oxfam и организациите на Организация на обединените нации предизвестиха, че колапсът на водоснабдяването и канализацията ще провокира пристъпи на холера и други смъртоносни инфекциозни болести, в случай че не бъде доставена незабавна филантропична помощ.

Израел прекъсна своя тръбопровод до Газа, дружно с доставките на гориво и електричество, които зареждат водоснабдителните и канализационните съоръжения, откакто разгласи цялостна обсада на палестинския анклав след офанзивата на Хамас.

Повечето от 65-те канализационни помпени станции в Газа и всичките пет уреди за филтриране на отпадъчни води бяха принудени да спрат работа. Според Oxfam непречистените отпадни води в този момент се изпускат в морето, до момента в който твърдите боклуци също се озовават по някои улици дружно с телата, чакащи да бъдат заровени.

Обезсолителните съоръжения стопираха да работят и общините не могат да изпомпват вода до жилищните региони заради дефицит на електрическа енергия. Някои хора в Газа разчитат на солена чешмяна вода от единствения водоносен небосвод в анклава, който е нечист с канализация и морска вода, или са прибягнали до пиянство на морска вода. Други са принудени да пият от селскостопански кладенци.

„ По улиците без отбрана “

Организация на обединените нации споделя, че сега в Газа има единствено три литра вода дневно на човек, с цел да покрие всичките си потребности, в това число пиянство, миене, готвене и стартиране на водата в тоалетната. Между 50-100 литра вода всеки ден е целесъобразното количество за човек, с цел да отговори на главните си здравословни потребности, съгласно Световната здравна организация (СЗО).

Служител на благотворителната организация Islamic Relief, който също откри заслон в Хан Юнис, разказа сходна обстановка. „ В къщата на родителите ми има подслонени към 20 деца и седем възрастни. Дори при толкоз доста хора пускаме водата в тоалетната единствено два пъти дневно – един път заран, един път вечер – с цел да пестим вода “, сподели тя, поискала анонимност.

„ Ние готвим храна, която употребява минимум вода. Измиваме се за молебствия единствено един път или два пъти “, добави тя. „ Имаме комшия с бунар, само че той няма ток, с цел да изпомпва водата. Имат генератор, само че нямат гориво. “

За тези, които нямат заслон, изискванията са най-тежки. „ Има фамилии с деца и новородени, които живеят без покрив над главата си “, сподели тя. „ Те просто седят по улиците без отбрана, вода, храна или нищо. Те нямат никаква сигурност. “


„ Готови сме за работа “

Нарастват опасенията, че дехидратацията и заболяванията, излъчени по вода, ще доведат до филантропична злополука на фона на израелските въздушни удари, които убиха 4137 палестинци.

Хуманитарни организации неведнъж са отправяли апели за пропускане на помощта, съхранявана на Граничен контролно-пропусквателен пункт Рафа, единственият маршрут за помощ за влизане в линията Газа през единствената обща граница с Египет.

След посещаване в Израел в сряда президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че е реализирано съглашение с израелския министър председател Бенямин Нетаняху за разрешаване на доставки на помощ през идващите дни. Израел настоя всички камиони да бъдат проверявани и никаква помощ не би трябвало да доближава до бойците на Хамас. Байдън също сподели, че Египет се е съгласил да разреши първичен ескорт от 20 камиона с помощ през граничния пункт Рафах към Газа.

 ИНТЕРАКТИВНО - Каква е картата на пресичането на Рафах-GAZA_ISRAEL_Oct 16_2023 < /p>

Миналата седмица на два пъти се разпространиха клюки за съглашение, предполагащи идно отваряне на Граничен контролно-пропусквателен пункт, което не се случи.

Матю Трускот, началник на филантропичната политика в Oxfam, сподели, че се усеща отчаян от концепцията, че заболяванията могат да се популяризират, до момента в който вода и медикаменти се натрупат на няколко километра през границата.

„ Холерата е единствено една от многото водни заболявания, които могат да се популяризират – в случай че можем да получим помощ, огромна част от това може да бъде предотвратено “, сподели той. „ Но не можете да осигурите филантропични интервенции там, където към момента падат бомби. “

Ръководителят на Организация на обединените нации Антонио Гутериш прикани в сряда за неотложно филантропично преустановяване на огъня в Газа, за да се облекчи „ епичното човешко страдалчество “. В същия ден Съединени американски щати постановиха несъгласие на резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, подкрепена от множеството други членове, изискваща филантропична пауза в бомбардирането на Газа от Израел.

 ИНТЕРАКТИВНО Съединени американски щати постанова несъгласие на филантропична пауза за резолюция Газа Израел

Докато войната продължава, има опасения, че ще има повече произшествия като детонацията в арабската болница Ал Ахли във вторник. „ Ние сме доста загрижени за офанзивите против опазването на здравето “, сподели Ричард Бренан, районен шеф за незабавни случаи в СЗО, пред Al Jazeera.

Четири от 34 болници вече не работят, съгласно здравната организация на Организация на обединените нации, защото други са претъпкани с ранени пациенти и фамилии, нуждаещи се от заслон. „ Условията са узрели за разпространяването на редица диарийни и кожни болести “, сподели Бренан, като в района се усещат вълнообразни резултати.

През 2022 година холерата се популяризира в Сирия и Ливан, убивайки минимум 97 души. Докато зараза не е била записана в палестинските територии от десетилетия, „ допустимо е бактерията да е била импортирана и изискванията към този момент са узрели за нейното разпространяване “, сподели Бренан.

За всевъзможни старания за превръщане на прилива, „ приемането на помощ е жизненоважно “, добави представителят на СЗО. „ Топката е в полето на политическите водачи, които би трябвало да повдигнат филантропичните потребности като приоритет. Готови сме да тръгнем, само че би трябвало да ни бъде обезпечено гладко, несъмнено и предпазено прекосяване, с цел да помогнем на хората в потребност. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР