Четиринадесет български моряци и един украинец от екипажа на блокирания

...
Четиринадесет български моряци и един украинец от екипажа на блокирания
Коментари Харесай

Евакуираните от Царевна моряци са се отправили към Донецк, откъдето ще се приберат у дома

Четиринадесет български моряци и един украинец от екипажа на блокирания в Мариупол български транспортен съд " Царевна " към този момент са евакуирани и са отвън региона на пристанището. На борда на кораба остават капитанът и 4-ма моряци.

При евакуацията моряците са слезли от борда, минали са сериозната 260-метрова зона и, по думите на премиера, са се отправели към Донецк.

49 дни " Царевна " остана блокиран от военните дейности в Украйна. Семействата на моряците упорстваха управляващите да ускорят евакуацията. В неделя се появи подправената информация, че на кораба има непознати лица, която беше опровергана от българските управляващи

" 14 български жители и 1 украински жител, ученик на българоското Военоморско учебно заведение, към този момент се намират отвън пристанището на Мариупол. Критичните метри, които трябваше да изминат за излизане от кораба, към този момент са направени в сигурност. Това е доста добра вест. Искам да поздравя всички, които участваха в координацията и в организацията това да се случи. Другата част от екипажа, трима българи и двама украински жители, в това число капитанът на кораба, са останали на плавателиня съд по свое предпочитание ", изясни министър председателят.

" Царевна " идва в Мариупол 3 дни преди началото на войната и остава блокиран там до момента. Корабът не можа да напусне врата, тъй като пристанището е затворено, а методът към него - миниран. Дни наред моряците са били очевидци на военните дейности, които са се водели на метри от кораба.

През цялото време те трябвало да се укриват в машинното поделение. Въпреки неизвестността и напрежението от претърпяното, те са добре. Според капитан далечно корабоплаване Димитър Димитров, президент на Европейската конфедерация на морските капитани, заплахата за моряците към момента не е отминала.

" За да изтеглят по-голямата част от екипажа е преценено, че заплахата за тях там към този момент е по-голяма. Така или другояче те би трябвало да преминат през фронтова линия и да доближат до безвредно място. Когато тези хора са там и животът им е в заплаха, считам, че всяко нещо, което се приказва, съответно е в тяхна щета ", изясни к.д.п Димитров.

Семействата на моряците към този момент са известени за евакуацията. Собственикът на кораба, Даниел Стефанов, който преди дни даде на медиите телефонен запис с капитана на кораба Павел Павлов, през днешния ден отхвърли коментар за евакуацията, само че изясни, че към момента не е явен маршрутът от Донецк към България.

Не се знае и докога плавателният съд ще остане в пристанище Мариупол. По корпуса на кораба няма съществени вреди и при първа опция " Царевна " може да напусне пристанище Мариупол. Това обаче ще бъде допустимо едвам откакто методът към врата бъде разминиран.

Репортер: Нора Бочева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР