Четиримата бяха признати днес за виновни в това, че са

...
Четиримата бяха признати днес за виновни в това, че са
Коментари Харесай

Швейцария осъди банкери, помогнали на приятел на Путин да открие банкови сметки

Четиримата бяха приети през днешния ден за отговорни в това, че са помагали на концертиращия челист Сергей Ролдугин, именуван " портфейла на Путин ", прибавя Българска телеграфна агенция.

Банкерите са трима руснаци, които работят в Цюрих, и швейцарец. Те помогнали на Ролдугин, който е кръстник на по-голямата щерка на Путин - Мария, да подава сред 2014 година и 2016 година милиони франкове в швейцарски банкови сметки.

Мъжете, чиято идентичност не може да бъде разкрита според швейцарските ограничавания за дискретност, бяха приети за отговорни от окръжния съд в град Цюрих. Четиримата бяха наказани да платят санкции в размер на стотици хиляди швейцарски франка, част от които, по швейцарския закон, може да им бъдат опростени, в случай че изпълнят избрани условия.

Случаят демонстрира по какъв начин хора като Ролдугин са били употребявани за заслон за прикриване на същинските притежатели на парите, се споделя в обвинителния акт, забелязан от Ройтерс.

В Швейцария банките са задължени да отхвърлят или приключват бизнес връзки, в случай че са налице подозрения за самоличността на договарящата страна.

Четиримата банкери са помогнали на Ролдугин да ръководи две банкови сметки в " Газпромбанк Швейцария " в Цюрих, през които са минали милиони франкове, без да извършат задоволителни инспекции, показва съдът.

Обвинението твърди, че мъжете не са създали задоволително, с цел да открият самоличността на същинския притежател на средствата и е неправдоподобно това да е бил Ролдугин.

Според швейцарската прокуратура по делото става дума за към 30 милиона швейцарски франка (около 30,13 милиона евро - бел. ред.), макар че музикантът, който попада в швейцарския лист на глобените руснаци, няма записана активност като предприемач.

Самият Ролдугин е декларирал по-рано пред в. " Ню Йорк таймс ", че сигурно не е предприемач и самият той не има милиони, се споделя в обвинителния акт.

Ролдугин беше измежду десетките членове от вътрешния кръг на Путин, глобени от Запада, в това число в Швейцария, откакто през 2022 година Русия нахлу в Украйна.

Според прокуратурата всички доказателства сочат, че Сергей Ролдугин не е бил същинският притежател на средствата. Банкерите не са спазвали разпоредбите и по тази причина би трябвало да бъдат осъдени, показва държавното обвиняване.

В предишното Путин е наричал Ролдугин другар, брилянтен музикант и покровител, който почтено спечелил известна сума пари като миноритарен акционер в съветска компания.

Преди това Кремъл беше отхвърлил всевъзможни догатки, че средствата на Ролдугин са свързани с съветския водач и ги беше определил като антируска " путинофобия ".

Кремъл твърди, че средствата на Путин са обществено притежание и той постоянно заявява имуществото и заплатата си пред съветските гласоподаватели.

Ролдугин е удостоверил документално предходната година, че банката вярно го е идентифицирала като автентичен притежател на сметките, твърди отбраната.

Освен това не е имало причина за подозрения, че Ролдугин е бил същинският притежател на сметките. Според отбраната е " правдоподобно " е Ролдугин да е богат, тъй като е другар на Путин.

" Сергей Ролдугин не е просто челист и диригент, а и любим на Кремъл, който явно е имал достъп до специфични благоприятни условия за финансиране, позволяващи му да натрупа доста благосъстояние ", сподели отбраната на брифинг преди процеса.

Въпреки че сходен тип фаворизиране може да се възприема с отрицание в Швейцария, това не е от голяма важност по делото, означи отбраната на Ролдугин.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР