Четирима висши мениджъри в „Булгаргаз“ напускат компанията след решението на

...
Четирима висши мениджъри в „Булгаргаз“ напускат компанията след решението на
Коментари Харесай

Висши мениджъри напускат „Булгаргаз“ заедно с борда на директорите

Четирима висши мениджъри в „ Булгаргаз “ напущат компанията след решението на принципала БЕХ за освобождение на досегашния съвет на шефовете. От държавната газова компания през днешния ден си потеглят комерсиалният шеф, финансовият шеф, шефът на правната дирекция и основният ценовик, научи ПИК.

Както заяви медията ни, държавното управление уволни борда, а преди дни министър председателят Кирил Петков съобщи, че се чака да има обвиняване към тях.

Напускащият екип реализира триумфите на „ Булгаргаз “ през последните години и преведе компанията през невижданата енергийна рецесия в Европа, съпроводена от рекордно високи цени на газа през 2021 година, напомнят анализатори.

След тежки договаряния с съветския снабдител „ Газпром “ мениджърският екип реализира преди две години предоговаряне на ценовата формула в контракта за импорт на съветски природен газ, тъй че и сега българският консуматор да има доста по-благоприятни цени на газа спрямо тези в Европейския съюз.

В резултат на сполучливите договаряния компанията възвърне на клиентите си – топлофикации, газоразпределителни сдружения и индустриални потребители, близо 200 млн. лв..

Връщането на тази голяма сума на крайните консуматори е без казус в българската стопанска история. Средствата бяха възобновени до края на веригата на доставките със специфичен закон, откакто мениджърският екип на „ Булгаргаз “ даде мощни причини на своя принципал БЕХ, на Министерството на енергетиката, на държавното управление, на КЕВР и на Народното събрание, че след предоговарянето с „ Газпром “ върнатата сума следва да бъде разпределена точно сред крайните клиенти.

Парите бяха върнати на клиентите в най-тежките месеци след началото на пандемията от коронавирус през 2020 година и икономическата рецесия, обвързвана с нея.

Принципният метод на досегашният управителен екип на компанията завоюва и доверието на банките. „ Булгаргаз “ е компанията в държавния енергиен бранш, която реализира най-хубави условия за финансиране, в това число и при обезпечаването на дълготрайния контракт за доставка на азерски природен газ.

Мениджърският екип на „ Булгаргаз “, дружно с БЕХ и Министерството на енергетиката, направи всичко допустимо, с цел да не допусне наказания по контракта с азерския снабдител, свързани с неналичието на българо-гръцката газова връзка IGB и невъзможността азерският газ да бъде получаван на контрактуваното място Комотини.

Ръководството на компанията предотврати заплахата да заплаща газ, който няма по какъв начин да бъде получен и освен това съумя да контракти с азерската страна доставките на количества азерски газ на различен газопровод по договорната цена, която заради развиването на пазара е по-ниска от тези в Европейски Съюз. Заради голямото забавяне в построяването на IGB такова предоговаряне се извърши два пъти и защото газовата връзка още не е подготвена, евентуално следва ново предоговаряне.

Поевтиняването на природния газ за вътрешния пазар със 17,64% от 1 февруари беше декларирано също от досегашния мениджърски екип. Това понижение на цената се дължи както на въздействието на външните пазарни фактори, по този начин и на постигнатите положителни търговски и ценови условия по дълготрайните контракти на „ Булгаргаз “. Поначало ценообразуването на газа се подчинява на строги правила и е от огромно значение новият състав на Комисията за енергийно и водно контролиране да следи прецизно за спазването им.

Досегашният мениджърски екип на „ Булгаргаз “ реализира отлични стопански и финансови резултати. В тежките условия на пазара и при дефицит на газ в Европейски Съюз управлението на държавното сдружение подсигурява сигурност на доставките и регистрира продажбата на рекордно за последните 12 години количество газ.

През 2021 година компанията е доставила 3,2 милиарда куб. метра. Благодарение на постигнатия ценови микс в сложните условия на енергийната рецесия за интервала от януари 2021 година до края на януари 2022 година клиентите на „ Булгаргаз “ са икономисали близо 1 милиарда лв., плащайки по цените на вътрешния пазар, вместо по цените на европейските газови пазари.

С минимална надценка на контролирания пазар – едвам 1,34%, само че с доста сполучлива комерсиална политика на свободния пазар досегашният мениджърски екип на „ Булгаргаз “ регистрира отлична облага за предходната година към 99 млн. лв..
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР