Четирима президенти на България - действащият държавен глава Румен Радев

...
Четирима президенти на България - действащият държавен глава Румен Радев
Коментари Харесай

Откриха паметна плоча на президента Желю Желев

Четирима президенти на България - настоящият държавен глава Румен Радев и предшествениците му Росен Плевнелиев. Георги Първанов и Петър Стоянов, откриха паметната плоча пред дома на първия демократично определен президент доктор Желю Желев в шуменското село Веселиново. Гвардейска рота отдаде чест на четиримата президенти, които за първи път се събират дружно на едно място. На церемонията беше и дъщерята на президента Желев Станка Желева, както и доста негови другари.

 © Българска телеграфна агенция
Идеята за възпоменателната плоча е на президента Румен Радев, който в словото си очерта приноса на доктор Желю Желев за демократичното развиване на България.
Румен Радев, президент на Република България: Д-р Желев имаше нелека орис, прояви куража на инакомислещите, когато другите мълчаха, пое отговорност за страната, когато всички спореха и се надвикваха, понесе упреците на съперниците и измените на своите. Д-р Желев се водеше от от хрумвания, а не от изгода. Той бе уверен европеец от това потомство на Хелмут Кол и Франсоа Митеран, за които мирът, солидарността и единството на континента бяха идея.
Президентите Росен Плевнелиев, Петър Стоянов и Георги Първанов подчертаха, че събирането на всички дружно, с цел да отдадат респект на доктор Желю Желев е началото на една превъзходна традиция на почитание и почит към президентската институция.

Росен Плевнелиев, президент на Република България /2012-2017г./: Той ни възпламени всички нас със своята любов към България и за Балканите неговата огромна тематика. То беше доста уважаван и доста почитан на Балканите. Първият демократично определен президент, за нас е чест да го уважим.Петър Стоянов, президент на Република България /1997 - 2002 г./: И мисля, че това е значим знак за българската народна власт, по тази причина тъй като туй, което съгласно мене още ни липсва е възприятието на институционалност, почитание към институциите. Това, което ни липсва е възприятието на приемственостГеорги Първанов, президент на Република България /2002-2012 г./: Една персона, която остава в историята на българския преход със своята храброст, увереност, с характера си, с волята си. Аз персонално го помня с сложни връзки като президент в негово лице и опозиционен водач в мое и чудесни връзки във времето, когато аз бях президент.
Д-р Желю Желев беше държавен глава на Република България в интервала от 1990 година до 1997 година и като изтъкнат мъдрец, академик, демократ, отстъпник, политик и общественик, остави непреходна следа в най-новата българска история.

  Четирима президенти се събраха за откриването на паметната плоча на Желю Желев Четирима президенти се събраха за откриването на паметната плоча на Желю Желев
Четирима президенти на България откриват възпоменателна плоча пред родния дом на първия демократично определен президент доктор Желю Желев. Церемонията в шу...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР