Четири водещи компании в производството на бебешки храни са продавали

...
Четири водещи компании в производството на бебешки храни са продавали
Коментари Харесай

4 компании продавали отровни бебешки пюрета

Четири водещи компании в производството на бебешки храни са продавали пюрета, в които има високи равнища на арсен, олово, живак и кадмий, написа Си Ен Ен, цитирайки следствие на комисия към американския Конгрес

Според следствието производителите знаели за високите равнища на химикалите, предава bTV

Арсен, олово, живак и кадмий са в листата на Световната здравна организация за 10-те химикала, рискови за детското здраве. И четирите химикала се срещат естествено в почвата ни, като има дадени райони по света, където концентрацията им е доста по-висока поради потреблението на пестициди и индустриалното замърсяване.

Всички тежки метали са свързани с по-висок риск от рак и хронични болести. Развитието на бебетата е от значително значение, а високите равнища на тежки метали може да докара до мозъчни увреждания, сочат данните на СЗО.

Разследването

Американската администрация за храните и медикаментите няма минимални стойности за тежки метали за множеството бебешки храни. Агенцията е определила стандарт от 100 елементи на милиард за инорганичен арсен, само че единствено за детските оризови храни, само че даже това равнище е доста по-високо, в сравнение с би трябвало, считат специалисти. За съпоставяне – оптималните равнища за инорганичен арсен за бутилирана вода е 10 елементи на милиард.

Вътрешно тестване на храните, направено от фирмите „ Гербер “, „ Бийч-нът нютришън къмпъни “, „ Нърчър Инк. “ и „ Хаин селестиал инк. “, демонстрира равнища на тежките метали доста над допустимите стойности спрямо тези за бутилираната вода.

Съставките на бебешките храни за съответни артикули съдържат до 91 пъти по-високи равнища на инорганичен арсен, до 117 пъти по-високи равнища на олово и до 69 пъти – на кадмий. За живакът стойностите са пет пъти над допустимото, спрямо бутилираната вода.

Въпреки тези стойности, фирмите одобрили бебешките храни за продажба.

Комисията открива също, че няма значение дали храната е маркирана като органична или не – равнищата на нездравословни химикали са едни и същи са всички разновидности.

Отговорът на компаниите

От Си Ен Ен са се свързали и с четирите компании за коментар.

От „ Гербер “ споделят, че „ всичката храна дава отговор на стандартите ни за качество и сигурност, които са едни от най-строгите в Съединените щати и света “. Те допълват, че въпреки да не съществуват държавни стандарти за тези храни, компанията сама е изработила такива.

От „ Бийч-нът нютришън “ споделят, че имат личен открит стандарт за тестване на всички артикули, които влизат в направата на храните им.

От „ Хаин “ споделят, че са разочаровани от следствието на комисията. „ Те изследват остарели данни, които не дават отговор на актуалните ни практики “, споделят те.

Отказ от подпомагане

Други три компании за бебешки храни също са били част от следствието на комисията, само че не са съдействали. Става въпрос за „ Спраут органик фуудс “, „ Уолмарт “ и „ Кемпбъл сууп “.

„ Отказът им да спомагат може би крие съществуването на още по-високи равнища на токсични тежки метали в бебешките им храни, даже по-високи от тези на съперниците им “, написа в отчета.

Данни със задна дата

Според отчета на комисията през 2019 година „ Хаин селестиал “ показали пред Администрацията за храните и медикаментите отчет за „ повишените опасности за съществуване на тежки метали в бебешките храни “.

Тогава компанията споделя на регулаторите, че тестват всички артикули преди да ги употребяват, само че не и откакто продуктът е подготвен.

„ В същото време 100% от тестваните храни на „ Хаин “ имат равнища на инорганичен арсен в пъти над допустимото. В готовите артикули той е сред 28% и 93% повече “, показват от комисията.

„ Тази презентация от 2019 година демонстрира, че тестването на обособените съставки е несъответстващо и само инспекцията на финалния артикул може да покаже същинската заплаха в бебешките храни “, написа комисията.

Вътрешни документи от компанията „ Нърчър “ разкриват, че стандартът при тях за инорганичен арсен е 100 елементи на милиард. Това е и единствената от тестваните компании, която тества готовия артикул.

Въпреки това те постоянно откривали равнища доста по-високи от личните си стандарти – 120, 130, 160 и даже 180 елементи на милиард.

И все пак храната била маркирана като безвредна и била пускана на пазара.

Останалите три компании не тествали готовите си артикули, само че и при тях има доста повишени стойности на рисковите химикали.

При „ Гербер “, да вземем за пример, компанията тествала само продуктите, които се употребяват, само че не и готовия артикул.

Така комисията открива, че пюрето им от сладки картофи, да вземем за пример, има 48 елементи на милиард олово – доста над допустимите стойности.

Вътрешни документи сочат още, че компанията, която е водач в производството на бебешки храни в международен мащаб, е употребила съставки с високи равнища на арсен, в това число „ 67 партиди оризово брашно, което дало резултат за арсен 90 елементи на милиард “.

Компанията рядко тествала за живак. От комисията показват, че равнищата на кадмий при 75% от тестваните морковени пюрета надвишават допустимото – предложеното е 5 елементи на милиард, а при тях били 87 елементи на милиард.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР