Четири успешни бъбречни трансплантации бяха извършени за по-малко от месец

...
Четири успешни бъбречни трансплантации бяха извършени за по-малко от месец
Коментари Харесай

Четири успешни бъбречни трансплантации извършиха в УМБАЛ Лозенец

Четири сполучливи бъбречни трансплантации бяха осъществени за по-малко от месец в болница „ Лозенец “, оповестиха от лечебното заведение.

Първите две трансплантации бяха осъществени през нощта на 7 април 2023 година след зародила донорска обстановка в УМБАЛ „ Св. Марина “ във Варна. И двамата реципиенти – 49-годишната жена от с. Дъскотна, Бургаско, и 43-годишен мъж от София, са били в терминален етап на бъбречна непълнота. Д-р Борил Петров, шеф на Клиниката по урология и началник на трансплантационния екип, разяснява, че най-голямото предизвикателство за лекарите и при двамата пациенти била неналичието на диуреза, вследствие на което пикочните им мехури не работели и били със мощно понижен потенциал.

Жената е изписана от лечебното заведение с естествена бъбречна функционалност за диспансерно наблюдаване, а в околните дни следва да бъде изписан и мъжът

Другите две трансплантации бяха осъществени на 29 април 2023 година при зародила донорска обстановка в УМБАЛСМ „ Пирогов “ година Реципиентите са двама мъже – единият е на 45 година от Добрич, вторият е на 65 година от Сливен.

Пациентът от Добрич е бил в преддиализно положение, което е най-хубавият вид за осъществяване на бъбречна трансплантация, изясни доктор Петров. Преди трансплантацията пациентът от Сливен е бил 3 години на хемодиализа. В момента и двамата трансплантирани се усещат добре, бъбречната им функционалност е съвсем нормализирана, показват от екипа, който ги следи.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР