Четири тона пестициди са открити край село Койнаре в резервоари

...
Четири тона пестициди са открити край село Койнаре в резервоари
Коментари Харесай

Откриха 4 тона пестициди край с. Койнаре, проверките в страната продължават

Четири тона пестициди са открити край село Койнаре в резервоари в халета на бивше летище. Оставени са там още през 90-те години. Това изясни екоминистърът Емил Димитров, който беше на място, дружно със зам.-главния прокурор Десислава Пиронева. Двамата инспектират почналата инспекция по предписание на ВАП.
Според екоминистъра се чака на същото място да излязат още 10 тона рискови боклуци.
„ Целта на инспекцията е да се обезопасят тези места ”, съобщи зам.-главният прокурор Десислава Пиронева.
„ От позиция на сигурността всичко тук е обезпечено. Тук има към 4 тона загробени пестициди, на втория обект са очевидно към 15 тона, само че какъв брой ще излязат още не е ясно. Очакваме междинни и крайни отчети от Министерство на околната среда и водите, те ще извършат допустимо най-бързи инспекции. В взаимозависимост от резултатите, които ни дават ние ще преценим дали е належащо да се извършат и други дейности “, съобщи наблюдаващият прокурор от ВАП Красимир Ангелов, който също присъстваше на инспекцията.
„ Издадохме заповед да се направи инвентаризация в цялата страна на загробени в сериозно положение пестицити. Проблемите датират от 90-а година. Това са пестициди от 60-те и 70-те години, местени от склад в склад ”, разяснява пред публицисти Емил Димитров, представен от БГНЕС.
По думите му се разкриват от ден на ден места със загробени рискови боклуци в страната. Министерството стартира неутрализиране на най-опасните обекти , заяви той малко по-рано по време на инспекция на първия от два обекта в село Радомирци, община Червен бряг, област Плевен
„ Искаме да забележим кои са най-критични и да стартираме да ги чистим. Трябва да координирам дейностите си с прокуратурата ”, изясни министър Димитров.
„ Тези, които могат да отидат във водоизточници, да замърсят природата, да има достъп на хора, които могат да злоупотребят с тях. В тази тенденция бяха и напътствията на Върховна прокуратура към нас – да бъдат оценени според евентуалния риск от замърсяване повърхностни и подземни води, почви и безвредно предпазване “, посочи той.
„ Имаме десетки хранилища в страната, на които ги има. Например в някогашни ТКЗС-та, със съборени здания. Данните ще бъдат систематизирани ”, разяснява екоминистърът.
Министерство на околната среда и водите ще задели и средства, които са били в началото планувани за други действия .
Министърът означи, че средствата за обезвреждането на тези обекти са от Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС) и Министерство на околната среда и водите, които са заделени за други действия. „ С ресурса, който Министерски съвет чакам да гласоподава, можем още 1000-1200 тона да обезвредим. Усилията и напътствията от Прокуратурата са за тези количества, които съставляват най-голяма заплаха – както е тук, на 100-ина метра има водоизточник. Нямаме финансов запас да го създадем на всички места, само че най-опасните места ще обхванем. Ще инвентаризираме и набележим най-опасните места и неотложно да пристъпим към неутрализиране. Ще заделим оптимално огромен запас в изискванията на ковид “, заяви министър Димитров.
Нито един кг пестициди няма да бъде погубен в България. Това ще стане в чужбина. Не е стояло на дневен ред това да се случи в нашата страна “, безапелационен беше министър Димитров. Той разясни, че след изваждането пестицидите ще бъдат преместени на площадка, която има позволение за работа с рискови субстанции. В склада те ще престоят предпазени, преопаковани в съответни бидони, до момента в който се позволи да се изпратят за инсинератор към страната, която ги одобри, и с нотификация ще отидат в инсинераторите в Европа – Франция, Белгия, Швейцария, Дания.
„ Спазваме прецизно разпоредбите на Швейцарската стратегия, тъй като няма по-добри и са европейски приети. Вече имаме опит по тази процедура, тъй като 4 години сме работили по нея‘, добави министърът. Според него всяка открита площадка ще бъде обезвредена и няма да има заплаха за хората там. „ Отваряме склад, за 2-3 дни го почистваме и отиваме на различен склад. Не желая да отваряме 20 склада в страната и да ги чистим с месеци “, изясни Емил Димитров.
Цялото му изявление можете да видите в идващото видео:
Сподели с твоите другари
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР