Четири сценария за развитие на заразата с коронавирус в България

...
Четири сценария за развитие на заразата с коронавирус в България
Коментари Харесай

Математик от БАН начерта 4 сценария за развитието на коронавиуса

Четири сюжета за развиване на болестта с ковид в България начерта математикът от Българска академия на науките проф. Николай Витанов, началник на екип от учени, които вършат математически прогнози към Националния действен щаб. В най-лошия от тях в края на есента инфектираните към този момент ще са 6-цифрено число, съобщи Витанов в предаването " Неделята " по " Нова телевизия ". Той посочи, че към 20% от българите не съблюдават ограниченията и това е повода към този момент има над 10 хиляди инфектирани, за което той самият е предупреждавал.

Има към 1.5 млн. индивида, за които вирус няма, не съблюдават никакви ограничения. Поради тази причина излязохме от удобния сюжет. Ако продължаваме по този начин, не ни чакат положителни времена, предизвести математикът. В първия сюжет, който Витанов дефинира като най-благоприятният, в края на август инфектираните ще бъдат 11 500, а в края на септември - 13 500. Това е при изискване, че всички в страната съблюдават ограниченията против ковид.

Вторият сюжет е при обстановка, в която 80-те %, които в този момент съблюдават ограниченията, продължат по този начин, а част от другите 20% също стартират да ги съблюдават. Тогава в края на август ще има най-малко 14 хиляди случая, а в края на септември - не по-малко от 20 хиляди. По-песимистичният сюжет е този, при който 80% съблюдават ограниченията, а 20% не. Тогава в края на август ще има най-малко 16 хиляди случая, а в края на септември - към 25 хиляди.

Има и четвърти сюжет. За него няма да кажа цифри, тъй като в случай че кажа, незабавно ще скочат хора и ще кажат, че тревожа хората. При този сюжет се чака здравната система да стартира да отхвърля, сподели Витано. Той уточни, че в случай че се сбъдне тази най-тежка прогноза в страната може да се стигне до 4-цифрено число на умрелите от COVID-19.

" Не подсигурявам, че общият брой на инфектираните ще бъде 5-цифрено число в края на септември ", сподели Витанов и посочи, че в случай че се стигне до този най-песимистичен сюжет чака до декември инфектираните да доближат 6-цифрено число.

" Хората би трябвало да се пазят. Не се прецаквайте, пазете себе си и околните си, дезинфекцирайте се, мийте си ръцете ", посъветва ученият. Той добави, че лечебните заведения към този момент са добре запасени материално, с помощта на напъните на щаба, само че стои казусът с дефицита на медици. Ако се стигне до отвод на здравната система, първо ще стартират проблеми в дребните обитаеми места. Първо ще гърмят бушони в провинцията и последователно ще се стигне и до най-големите лечебни заведения, разяснява той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР