Четири партии се очертаха като фаворити, докато холандските гласоподаватели решават

...
Четири партии се очертаха като фаворити, докато холандските гласоподаватели решават
Коментари Харесай

Избори в Холандия: Гласоподавателите избират нови лидери в надпревара до шията

Четири партии се обрисуваха като любимци, до момента в който холандските гласоподаватели вземат решение кой ще поведе страната им в нова политическа епоха.

Проучванията допускат директна конкуренция и гласуването завършва в 21:00 (20:00GMT).

Дясноцентристкият водач Дилан Йесилгьоз е наклеветен да завоюва и да стане първата жена холандски министър председател.

Нейните най-близки противници са антиислямският популист Герт Вилдерс и ляв алианс, воден от някогашния почитан еврокомисар Франс Тимерманс.

Повече от 13 милиона холандски гласоподаватели имат избор от 26 партии в гласуването в сряда и до 17 могат да завоюват места.

Европейските очи наблюдават деликатно тези избори след 13 години ръководство на Марк Рюте. Най-голямата партия може да се окаже с по-малко от 20% от националните гласове и по-малко от 30 места в 150-местния парламент, невиждано в холандската политика.

Доверие в държавното управление е на ниски равнища, откакто политически скандал остави хиляди родители неправилно етикетирани като измамници със обществени помощи. Политик, който отстояваше правата им, сътвори центристка партия единствено преди три месеца и към този момент е определен за основател на царе.

Новият обществен контракт на Питер Омцигт евентуално ще бъде основно за образуването на идващото съдружно държавно управление. Той сподели дребен интерес към ръководството на страната, само че който и да завоюва, ще се нуждае от поддръжката му.

 Дилан Йесилгьоз концентрира акцията си върху построяването на нови жилища и понижаване на миграцията Дилан Йесилгьоз концентрира акцията си върху построяването на нови жилища и намаление миграция

„ Знам на какво съм способна за холандския народ “, сподели Дилан Йесилгьоз, която пристигна в Холандия като щерка на турски бежанци и направи понижаване на равнищата на миграция толкоз приоритет, колкото и оправянето с високите разноски за живот.

За разлика от своите противници, тя не е изключила опцията да работи с Партията на свободата на господин Вилдерс. Но в случай че той завоюва, тя ще държи своята консервативно-либерална партия VVD много надалеч от държавно управление на Вилдерс.

Когато той разгласи в последния ефирен спор във вторник вечерта, че ще бъде министър-председател за всички холандци, тя сподели, че това може да се случи единствено в случай че той раздра всичките си политики, като възбраната на исляма и напускането на Европейски Съюз, наречено „ Nexit “.

Г-н Вилдерс, който е народен представител от 25 години, предложи да спре антиислямската си политика и сподели, че схваща, че холандските гласоподаватели към момента не са подготвени да изоставен Европейски Съюз.

" Нямаме Nexit в нашата стратегия, имаме референдум за Nexit и това е нещо друго ", сподели той пред BBC.

„ REMKO DE WAAL/EPA-EFE/REX/Shutterstock Герт Вилдерс (дясно), Франс Тимерманс (C) и Питер Омцигт (вляво) е измежду любимците

Неговата изразителност на тези избори беше мека, споделя политологът Мартин Розема, който има вяра, че някои от партиите могат да намерят метод да работят с него в държавното управление.

" Може да има вид [Партията на свободата] да поддържа обединението със или без министри. Обикновено имате или болшинство, или малцинство [правителство], само че в този случай може да има нещо по средата. "

Въпреки това извънредно огромно количество избор доста гласоподаватели са апатични и в навечерието на гласуването съвсем половината към момента не са решили. Тази цифра се удостоверява от един от най-бедните квартали на Ротердам, Crooswijk.

" Още не съм решила, само че това ще бъде една от партиите, които не бяха в последния кабинет ", сподели Лора. " Всички те са виновни за покачването на цените. "

Драго, който работи в локалното кафене на приятелката си, се оплаква, че по-високите налози вършат живота неосъществим. Той се оплаква, че миграцията е изострила така и така сложната жилищна рецесия, която остави Холандия с дефицит на 390 000 жилища.

 1px transparent line

Три студентки в локалната пералня споделиха, че те също евентуално ще гласоподават за лейбъристите-Зелената левица (PvdA/ GL), макар че те също показаха опасения по отношение на миграцията.

Лидерът на левия алианс Франс Тимерманс счита, че има огромни шансове да управлява идващото държавно управление.

" Тази страна в никакъв случай не може да действа без коалиция, това е нашата история ", сподели той пред BBC.

" Левицата в никакъв случай не е съумяла да ръководи тази страна сама, постоянно имаме потребност от сътрудници в центъра на политиката. "

Миналата година чистата миграция в Холандия се е удвоила над 220 000, частично заради бежанците, бягащи от нашествието на Русия в Украйна.

Ето за какво даже центристката NSC на Питер Омцигт желае таван от 50 000 за миграцията и това е една от аргументите Герт Вилдерс да пораства в анкетите.

Далеч -десният противник Тиери Боде не се радва на същия триумф измежду гласоподавателите. Той изостана в анкетите и два пъти беше нападнат по време на предизборната акция, като приключи в болница в понеделник вечерта, откакто беше ударен по главата с бирена бутилка.

 Новини Ежедневен банер

и получавайте BBC News във входящата си поща.

 News Daily banner
Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР