Четири от всеки пет долара, генерирани като печалба през 2017

...
Четири от всеки пет долара, генерирани като печалба през 2017
Коментари Харесай

Оксфам: Едва 1% от най-богатите в света са притежатели на 82% от генерираните средства през 2017 година



Четири от всеки пет $, генерирани като облага през 2017 година, са се озовали в джобовете на едвам 1% от най-богатите в света, до момента в който най-бедната част от човечеството не получила никаква облага, показва отчет на английската неправителствена организация " Оксфам " (Oxfam), представен от интернационалните организации.

Анализът на благотворителната организация е реалност единствено ден преди старта на постоянната годишна среща на Световния стопански конгрес в Давос, Швейцария, на която ще участват редица политически и бизнес водачи от целия свят.

Според " Оксфам " 3,7 милиарда души, които съставляват най-бедната половина в света, не са получили нарастване на тяхното благосъстояние през предходната година, до момента в който цели 82% от генерираното благосъстояние е достигнало до едвам 1% от най-богатите.

Малкото хора на върха стават все по-богати и по-богати, а милионите на дъното остават затънали в беднотия ", съобщи за Ройтерс Уини Банима, който е изпълнителен шеф на " Оксфам ".

Банима упрекна " избягването на налози " като съществена причина за световното неравноправие и прикани международните водачи да лимитират данъчните убежища и да влагат повече средства за обучение, опазване на здравето и работни места за младежите.

Директорката на " Оксфам " разкритикува по-конкретно президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който ще участва на Световния стопански конгрес, за основаването на " управнически кабинет от милиардери " и за въвеждането на данъчното законодателство, което съгласно нея ще възнагради супер богатите, а не елементарните американци.

Годишният отчет на неправителствената организация открива, че броят на милиардерите се е нараснал с един на всеки два дни сред март 2016-а и март 2017-а година, като осемте най-богати хора в света са станали притежатели на благосъстояние, равняващо се на това, което е имала и най-бедната половина от популацията на Земята.

В анализът се отбелязва, че работещите дами са най-силно наранени от световното неравноправие, защото те непрекъснато печелят по-малко от мъжете и нормално имат по-нископлатени и по-несигурни форми на работа.

Преди време Световният стопански конгрес пресметна, че ще отнеме 217 години преди дамите да стартират да печелят толкоз, колкото и мъжете, както и да имат изравнено с мъжете посланичество на работното място.

Любопитно е да се означи, че съгласно описът на " Форбс " с най-богатите хора за 2017 -а година, първите петима са все мъже - от Бил Гейтс, който е притежател на " Майкрософт ", до вложителя - деец Уорън Бъфет, шефа на " Амазон " Джеф Безос, създателя на Inditex Аманцио Ортега и притежателя на Facebook Марк Зукърбърг.

Икономическият модел въобще не работи, съобщи пред Ройтерс докладчикът на " Оксфам ", Иниго Мачиас Аймар, добавяйки, че ние сме същински обезпокоени от методът, по който се разпределя това благосъстояние, защото се концентрира във все по-малко на брой ръце.

В тази връзка " Оксфам " прикани всички служащи да получават минимално възнаграждение, което е належащо за издръжка, унищожаване на разликата в заплащането сред дамите и мъжете и по-строги правила за справяне с избягването на налози.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР