Четири от шестте държавни висши училища в Пловдив предлагат възможност

...
Четири от шестте държавни висши училища в Пловдив предлагат възможност
Коментари Харесай

Четири пловдивски вуза приемат студенти в последната минута

Четири от шестте държавни висши учебни заведения в Пловдив оферират опция да се стане студент в последната минута преди старта на академичната година. Допълнителен банкет за незаети места след трите тура на постоянните акции тече в ПУ „ Паисий Хилендарски ”, УХТ, Аграрния университет и филиала на Техническия университет под тепетата. Няма такава опция в Медицинския, където доста претенденти останаха отвън описите, и в АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев ”, където бройките са попълнени.

Останалите, въпреки да имат единични места, регистрират по-успешна акция по отношение на предходната година, като са изпълнили заложения план-прием сред 84 и 99 на 100. „ Последният трен ” могат да заловен младежи, които не са се явили на държавните зрелостни изпити или са били скъсани - в случай че устоят поправките идната седмица. МОН ще разгласи резултатите до 10 септември, а вузовете одобряват до откриването на образователната година. В всеобщия случай това се случва на 16 септември, по-късна е датата само в Пловдивския университет - към края на септември.

Към момента ПУ „ Паисий Хилендарски ” е запълнил 98,82% от местата. Това прави 3185 първокурсници в държавна поръчка и още 615 в платено образование.

За останалите обособени непопълнени места не се отстъпва от критериите - претендентите да вземем за пример би трябвало да държат изпит по български език, в случай че не са се явили на предварителния и постоянния, а мечтаната компетентност го изисква. Насрочени са 6 дати за това - през днешния ден и на 28 август, а през септември - на 4,11,18 и 25.

Вузът провежда също тест-събеседване по история на 2 септември и по теология - на 9 септември. Тестовете по биология са през днешния ден, на 26 и 28 август, изпитът по музика - на 15 септември. Допълнителна инспекция на знанията се прави също по физика, химия, математика и информатика.

Свободни места има във Филологическия факултет - във френска лингвистика, балканистика, славистика и хибридните български с френски, новогръцки, съветски или турски.

Философско-историческият факултет може да одобри още студенти по теология и история с непознат език, гражданско обучение с непознат език, както и в компетентност „ География, технологии и предприемачество ”.

Във Физико-технологичния факултет, в Химическия и във Факултета по математика и информатика също има свободни места. Единични бройки са останали в биологическите специалности и в право.

Списъкът на специалностите, в които има запаси по държавна поръчка, е в уеб страницата на вуза, където са посочени и специалности в платено образование, за които още може да се кандидатства.

В посоки, в които има недостиг на пазара на труда, като да вземем за пример педагогическите и математическите специалности, Пловдивският университет има опция да приема и над държавната поръчка, като образованието също ще е субсидирано от страната, акцентира зам.-ректорът проф. Антон Илиев.

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ

При 90% изпълнен план-прием сега единични свободни места има в съвсем всички специалности във филиала на Техническия университет в Пловдив, като се изключи „ Компютърни системи ”, „ Индустриално инженерство ” на британски и „ Дизайн и печатна връзка ”. Във всяка акция компютърните специалности са най-желани и там влизат младежите с най-високи балове, сподели шефът проф. Въльо Николов. Попълването на последните бройки ще продължи до 16 септември, когато вузът ще открие академичната година.

УХТ

Все още младежи, които са пропуснали кандидатстудентските акции, могат да подадат документи за спомагателния банкет в Университета по хранителни технологии. Там в държавна поръчка има свободни места в 8 специалности: „ Технология и качество на храните ”, „ Технология и дизайн на храни и ароматно-вкусови артикули ”, „ Технология на виното и пивото ”, „ Анализ, надзор и екология на храните ”, „ Биотехнологии ”, „ Автоматика, осведомителна и ръководеща техника ”, „ Топлотехника ”, „ Машини и апарати за хранително-вкусовата и биотехнологичната индустрия ”.

Специалностите, към които има по-голям интерес, пък могат да се учат в платена форма. Възможностите за това са в постоянна форма в „ Туризъм ”, „ Хотелиерство и ресторантьорство ”, „ Индустриален мениджмънт и предприемачество ”, а в задочна - в „ Туризъм ” и „ Икономика на хранителната промишленост ”.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР