Четири месеца допълнителен отпуск за родителите до навършването на 12

...
Четири месеца допълнителен отпуск за родителите до навършването на 12
Коментари Харесай

Допълнителен отпуск за родителите обсъждат на форум у нас

Четири месеца спомагателен отпуск за родителите до навършването на 12 години на детето. Той ще може да се употребява на части от двамата родители и ще е настрана от този по майчинвство. Това предложение ще се разиска на еврофорум в София на 15 март, оповестиха Нова телевизия и " Сега ".

Очаква се компромис да бъде реализиран, само че отпускът може да се редуцира до два или три месеца.

" В доста от случаите финансовите министри са " срещу ", обществените са " за ". Притесненията даже и на огромни страни като Франция и Германия са, че тази законодателна самодейност поражда много финансови задължения за бюджета ", разяснява зам.-министърът на труда обществената политика Зорница Русинова.

Дългото неявяване от работа води до деквалификацията на майките, както и до по-ниски хонорари и по-ниски пенсии, считат работодателите.

" В България имаме най-дългото майчинство в Европейски Съюз. Ние бихме предложили, в случай че такава инструкция се одобри, тези нови 2 или 3, или 4 месеца отпуск да са включително, а не в допълнение над двете години ", разяснява Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

За разлика от Португалия, Швеция или Германия, където след раждане се дават по-малко от 10 седмици, то у нас високоплатеното майчинство е една година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР