4 меча от римската епоха, открити след 1900 години в пещерата на Мъртво море: „Почти в идеално състояние“

...
Четири меча от римската епоха, техните дървени и кожени дръжки
Коментари Харесай

Четири меча от римската епоха, техните дървени и кожени дръжки и ножници и стоманени остриета, изключително запазени след 1900 години в пустиня пещера, открита при скорошни разкопки на израелски археолози близо до Мъртво море, съобщи в сряда Израелският орган по антиките.

Кешът с изключително непокътнати артефакти е намерен преди около два месеца и разказва история за империя и бунт, на далечно завоевание и местно въстание. Те бяха открити в почти недостъпна пукнатина от екип, снимащ древен надпис върху сталактит, съобщи Би Би Си.

„Това е драматично и вълнуващо откритие, засягащо конкретен момент във времето“, Ели Ескузидо, директор на Израелската служба за антики, се казва в изявление. „Това е уникална капсула на времето, в която има фрагменти от свитъци, монети от еврейския бунт, кожени сандали и сега дори мечове в ножниците, остри, сякаш току-що са били скрити днес.“

Изследователи, които публикуваха предварителните открития в наскоро издадена книга, предполагат, че оръжията - четири меча и глава на копие, известно като пилум - са били скрити в отдалечената пещера от еврейски бунтовници по време на въстание срещу Римската империя през 130s.

Свитъци от Мъртво море.

Тези еврейски текстове, открити през миналия век и датирани от първите векове пр.н.е. и сл.н.е., съдържат най-ранните известни версии на еврейската Библия, както и набор от езотерични писания. Още фрагменти от свитъците бяха открити наскоро през 2021 г.

Археолозите се върнаха в тази конкретна пещера близо до пустинния оазис Ейн Геди, за да документират надпис, открит десетилетия по-рано.

„На в задната част на пещерата, в една от най-дълбоките й части, вътре в ниша, успях да извадя този артефакт - главата на римския пилум, която излезе почти в перфектно състояние", каза Асаф Гайер, археолог от университета Ариел.

Изследователите съобщиха за откритието и след това се върнаха с друг екип, за да направят проучване на всички пукнатини в пещерата, когато бяха открити четирите меча, съобщи BBC.

Но въпреки че мечовете са открити в източния край на Римската империя, те вероятно са били изработени в далечна европейска провинция и донесени в провинция Юдея от войници в армията, каза Гай Стибел, археолог от университета в Тел Авив, специалист по римска военна история .

Той каза, че качеството на тяхното съхранение е изключително рядко за римските оръжия, само с малка шепа примери от други места в империята и отвъд нейните граници.

„Всеки един от те могат да ви разкажат цяла история", каза той.

Бъдещите изследвания ще се съсредоточат върху изучаването на производството и произхода на материалите, за да се разбере историята на предметите и хората, на които са принадлежали: римски войници и еврейски бунтовници.

„Те също отразяват много по-грандиозен разказ за цялата Римска империя и фактът, че от малка пещера на много отдалечено място на ръба на империята, ние всъщност можем да хвърлим светлина върху тези механизми, е най-голямата радост, която ученият може имам", каза той.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР