Четири манастира, около 40 църкви, близо 200 параклиса, седем аязмени

...
Четири манастира, около 40 църкви, близо 200 параклиса, седем аязмени
Коментари Харесай

93-годишна жена сподели спомени за празници и обичаи, запечатани в книгата „Земя благословена“

Четири манастира, към 40 църкви, близо 200 параклиса, седем аязмени извора и 20 войнишки паметника, ситуирани в община Асеновград, сплоти книгата „ Земя благословена “. Четивото съставлява специфичен азбучник, в който асеновградчанът богослов Ивайло Мирчев показва емблематични храмове в града, в най-близките покрайнини до Наказателно-процесуален кодекс Асенова цитадела и кварталите „ Горни Воден “ и „ Долни Воден “.
Книгата показва над 300 цветни фотоса, като създателят е работил по реализирането й към четири години. „ Любовта ми към културно-историческото завещание на Асеновград се зароди още от юношеска възраст. Започнах да изследвам историите на параклиси и църкви в града и района, както и Асенова цитадела. Впоследствие това се трансформира и в мое обучение. “, показа спомените си Ивайло Мирчев. По думите му, макар че Асеновград е именуван „ Малкият Йерусалим “, досега няма самостоятелен азбучник, в който да се опишат всички църкви, параклиси, аязмени извори, и цялото християнско завещание на района. Към момента асеновградчанинът е събрал информация за цялата Асеновградска духовна околия, която включва седем общини. Амбицията му е да направи азбучник и на цяла пловдивска област.
Първоначално, асеновградчанинът е основал друга книга, с над 300 страници и в черно-бял формат, именувана „ Указател църкви, манастири, параклиси, аязма и войнишки монументи в община Асеновград “, която съдържа 316 страници. Информацията в двата каталога е безусловно идентична, като се изключи три поклоннически маршрута, включени в цветното издание. Впоследствие се е появила на бял свят и книгата „ Земя благословена “.

Тя е утвърдена и от пловдивския митрополит Николай, увери Ивайло Мирчев. В близо 180 страници е събрана информация, както от персонални истории и мемоари на възрастни хора, живеещи по селата край Асеновград, по този начин и от към 150 извора на краеведи, клисари на храмове, внуци на клисари, вестници и други източници. Книгата разказва детайлности, като имената на храмовете, какво е имало на тяхно място, преди да бъдат издигнати, по какъв начин са били възтасновявани, на кои празници са се събирали хората. „ Около 30% от параклисите и църквите от задачите Родопи се намират в Асеновградска духовна околия. В село Нареченски бани с квартал Наречен, да вземем за пример, са ситуирани към 16-18 параклиса, в Тополово има 18, а сега се строи 19-ти, а в Новаково са общо 21. “, прецизира създателят на „ Земя благословена “.
Интересен факт е, че в Родопите всеки втори параклис намиращ се на връх, носи името „ Свети Илия “ или „ Възнесение Господне “. Мирчев дефинира книгата си, като шевица от национални вярвания и християнска догматика, създаващи несравним артикул, който може да се употребява за поклоннически и набожен туризъм. Освен исторически обстоятелства и числа, каталогът споделя детайлности и за събития, като литийното шествие до местността Клувията край село Бачково и мистерията на скалните параклиси, при които овчарят Ангел е намерил чудотворната икона.
Историята, която най-силно е впечатлила създателя, само че не е съумяла да откри място в творбата, е от село Татарево. То се намира в Асеновградска духовна околия, община Първомай. Край селото съществува една забавна околност, наречена Герге, представляваща нещо сходно на кратер с диаметър към 50 метра. От средата му се демонстрира бигурен кръст. Хората описват, че през 1928 година, когато се е случило чирпанското земетресение, на този рид е имало параклис, наименуван „ Свети Георги “. При трусовете храмът е пропаднал в земята и от него е останал единствено кръстът. Всяка година на Гергьовден (06-ти май) локалните се събират в местността, палят свещи и се молят за здраве. Мястото се споделя Герге, което в превод значи „ църквище “.
Друга история, която разказва създателят, споделя баба Йорданка Вълчева от село Орешец. Преди четири години, когато Мирчев е събирал информацията за книгата си, дамата е била на 93 година Тя е споделила с него спомените си две доста забавни скали, намиращи се над обитаемото място. Върху тях са ситуирани два кръста, на всеки от който написа надлежно – параклис „ Света Петка “ и параклис „ Света Неделя “. Баба Йорданка си спомня, че на празниците са се събирали там с нейните съседки и приятелки и са провеждали по този начин нареченият обредът „ ломене “ („ подаване “). Правели са се пити, „ ломили “ са ги и са ги раздавали за здраве. Жената разказала и за това, по какъв начин е минало шествието с кръста, дарен от цар Борис. Светинята е била пренесена през селата Червен и Орешец и сложена на Кръстова гора. По време на шествието едно от децата е носело два гълъба. При идването то пуснало едната птица, която кацнала на мястото, където през днешния ден е подложен кръстът на Кръстова гора - в края на алеята с 12-те параклиса. Другият гълъб отлетял и кацнал на там, където през днешния ден се намира аязмото.
Още един забавен факт, разказан в „ Земя благословена “, е параклис, наименуван „ Света Берекетница “. Той е ситуиран в село Добралък, община Куклен. Мирчев акцентира, че светица с такова име няма, само че все пак, локалните от селото се събирали край храма по традиция или на Гергьовден, или на Голяма Богородица.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР