Четири лапи Един от дългогодишните обитатели на Парка за танцуващи мечки

...
Четири лапи
Един от дългогодишните обитатели на Парка за танцуващи мечки
Коментари Харесай

Почина Стефка, най-старата българска мечка

 Четири лапи Един от дългогодишните жители на Парка за танцуващи мечки край Белица - мечката Стефка, е умряла в края на предходната седмица, оповестиха от Организацията за отбрана на животните " Четири лапи ".

Стефка е една от най-възрастните мечки в парка, на 36 години - нетипична възраст за животно, родено в плен.

Родена през 1984 година в Държавно ловно стопанство “Кормисош “, тя прекарва първите 19 години от живота си като танцуваща мечка - атракция за туристи.

През 2003 година е избавена от екип на " Четири лапи " от ужасните условия, в които я е отглеждал нейният тогавашен притежател и е настанена дружно с други две мечки в Парка за танцуващи мечки край Белица, учреден взаимно сред " Четири лапи " и Фондацията на Бриджит Бардо (Fondation Brigitte Bardot).

По носа и горната джука на животното личали белезите и дупките от халката и синджирът, с които е била връзвана и водена на мотив, с цел да танцува. През 2013 година поради зараза на старите рани е претърпяла незабавна и комплицирана пластична интервенция на носа от ветеринарния специалист проф. Аминков - Декан на факултета по ветеринарна медицина в ЛТУ. Благодарение на усърдната работа и опита на проф. Аминков, носът на Стефка е построен отначало, откакто тя е живяла години наред със строшаване.

Мечката Стефка е прекарала общо 17 години благополучен живот в парка. Тя не е била конфликтна мечка и е живяла в бранш 4, дружно с четири други мечки.

Типично за доста от жителите и тя имаше обичано място за отмора - постоянно лежеше в най-горната, дясна част на бранш 4, в хралупа в корен на дърво. Тя обичаше да се излежава там дълго и да следи в близост. Стефка се разбираше доста добре с останалите четири мечки в бранша - Стефан, Цвета, Марика и Светла, с които прекара старините си.

Стефка ще остане вечно в сърцата ни като един от най-старите жители, живели някогa в Парка за танцуващи мечки край Белица, пишат от " Четири лапи ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР