Четири грамофонни плочи от 1906 г. бяха дарени на Музея

...
Четири грамофонни плочи от 1906 г. бяха дарени на Музея
Коментари Харесай

Варненски музей показва грамофонни плочи на повече от век

Четири грамофонни плочи от 1906 година бяха дарени на Музея за нова история на Варна. Оригиналните записи са първите, направени в морския град, и третите в България.

На плочите са записани национални песни в осъществяване на Стоян Бешков. Той е дълготраен учител по музика във варненската мъжка гимназия „ Фердинанд I ” и основава първия Варненски певчески училищен хор през образователната 1889 година Автор е на няколко учебника за нотно пеене и на музиката на „ При люлката ”, която е първата приспивна ария, написана от български композитор след Освобождението.

 Дарението направи проф. Венко Бешков (вляво), внук на Стоян Бешков. Той съобщи на музея и песнопойката и учителския бележник на дядо си.

 „ Вместо да ги държим у дома тези неща с незнайна орис, по-добре да ги предадем на варненската общност, която да ги употребява както откри за добре ”, показа щастливият Венко Бешков.

 Въпреки че в музея има остарял грамофон, дарените плочи няма да бъдат възпроизвеждани, с цел да не бъдат повредени. При погрешно предпазване пък има риск да бъдат счупени, изясни уредникът Теодор Роков. Очаква сеценните плочи да станат един от акцентите в експозицията.

Предоставено бе и цифрово копие на истинските записи. Съвсем скоро този и други записи от остарели грамофонни плочи ще могат да бъдат възпроизвеждани на сензорни екрани в Музея за нова история на Варна. Устройствата ще демонстрират и достоверни черно-бели филми от Варна от 20-те години на предишния век. Предвижда се да се предлага виртуален тур на музея. Техническите нововъведения ще са по план към Министерство на културата и се чака да проработят за Деня на Варна – 15 август.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР