Четири години след референдума и анексирането на Крим жителите на

...
Четири години след референдума и анексирането на Крим жителите на
Коментари Харесай

Рефат Чубаров: Крим е полуостровът на страха

Четири години след референдума и анексирането на Крим жителите на полуострова и Севастопол ще гласоподават на изборите за президент на Русия. В особено изявление за " Събота 150 " Рефат Чубаров, ръководител на Меджлиса на кримските татари, изясни, че малцинствата са принуждавани да вземат участие във вота, с цел да легитимират идващия мандат на Владимир Путин:
" Има разнообразни пластове на популацията и разнообразни вероизповедания. Хората, изповядващи исляма, имат вяра на имамите. Тези имами ги викат от съветските служби и им слагат условия - че в случай че множеството от хората, които им се доверяват, не гласоподават на изборите, те към този момент няма да могат да проповядват. Директорите на учебни заведения по същия метод събират учителите и им изясняват, че би трябвало да се срещнат с родителите на всяко дете и да ги убеждават да гласоподават. Изхожда се от тезата, че множеството родители не биха отказали на учителите, които образоват сина им или щерка им. Отиват при бизнесмените и ги заплашват, че в случай че чиновниците им не отидат до урните, бизнесът им ще бъде лишен. Изобщо няма да приказвам какво се случва в университетите. Там просто е една вакханалия. Знаете какъв брой подвластни са студентите от ректорите и преподавателите. Ректорите също се опасяват от Федералната работа за сигурност - това е правоприемникът на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). "  

" Освен това се пускат доста подправени вести. На пенсионерите им споделят, че в случай че те не дойдат да гласоподават, ще им лишават съветската пенсия, а няма да получат украинска. Това в действителност е доста добре работещ модел при възрастните хора и такива образци могат да се дават доста ", добави Чубаров. 
Според Рефат Чубаров Крим е станал неразпознаваем за четири години, тъй като международните политически водачи не са се противопоставили на Путин:
" Аз не одобрявам доста това изречение, само че то е доста вярно. Думите са на правозащитници, които споделиха, че това е " полуостровът на страха ". Върнахме се в едно остаряло време, когато имаше Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и хората доста се опасяваха да приказват намерено за това, което мислят. Тук се случи нещо доста по-лошо - разединението на народа. Руснаците дадоха да се разбере, че имат вяра повече на етнически руснаци. Украйна - " това е хунта и явно не може да се има вяра на украинци ". Татарите са мюсюлмани и по тази причина и на тях не може да им се има вяра, тъй като те не обичат Русия. Най-лошото, което се случи, е, че някои хора започнаха да пишат доноси. Когато се сътвори такава обстановка, постоянно се намират хора, които желаят да решат своите персонални проблеми - с цел да вземат непознато работно място или да отмъстят поради завистта си. Ако ме питате какво ме шокира най-вече: мисля, че това са доносите. Мислех, че това е отживялост, част от историята. Сега обаче службите поддържат тези хора. "    
И до през днешния ден мисля, че Путин може би нямаше да стигне толкоз надалеч. Мислех, че Крим ще показа ориста на Абхазия и ще разгласи своята незамисимост. Допусках, че Русия ще обкръжи с армия тази територия, само че не имах вяра, че ще анексира тази територия, показа Рефат Чубаров:
" Тя обаче го нарави и повода беше, че Путин усети, че светът не смее да му се опълчи. След това стартира война. Ако не беше анексирането, нямаше да има война в Луганска и Донецка област, нямаше да ги има нещастията Харков или Одеса. Така че - не, светът не съумя да устои, не съумя да отстои своите правила, не съумя да отбрани Украйна, не съумя да отстои тези правила, върху които беше построен след края на Втората международна война. Всичко, което беше реализирано, се срина. Сега Путин счита, че светът би трябвало да му елементарни. Сега той желае нова Ялта, само че по неговите условия. Ако светът тръгне по този път, това значи, че ще се върне в Средновековието - правото да е на страната на силата, а не силата да е на страната на правото. "  

Референдумът беше предупреден, окупационни войски имаше на всяка крачка. В резултат на етническите прочиствания на полуострова 80% от популацията е съветско и то в действителност откровено и доброжелателно искаше да се върне в своята татковина Русия, сподели пред " Хоризонт " журналистът Марио Гаврилов, отразявал събитията в Украйна преди четири години. 

Позицията на Рефат Чубаров и изявление на Георги Марков с Марио Гаврилов чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР