Четири години се навършват от подписването на Преспанския договор между

...
Четири години се навършват от подписването на Преспанския договор между
Коментари Харесай

Как Преспанският договор реши дългогодишния спор между Гърция и РСМ

Четири години се навършват от подписването на Преспанския контракт сред Гърция и Северна Македония .

Малкото селце Псарадес на брега на езерото Преспа от гръцката страна, което преди четири години евентуално не беше  толкова известно на обществеността, след 17 юни 2018 година се трансформира в знак на Преспанския контракт. Там беше подписано съглашението, което мнозина считат за историческо, само че и за модел за спокойно разрешаване на разногласия,  тъй като постави завършек на 30-годишния спор сред две прилежащи страни, написа организация МИА.

Договорът беше подписан от тогавашните външни министри на Северна Македония Никола Димитров  и на Гърция Никос Кодзиас в наличието на министър председателите на Северна Македония Зоран Заев и на Гърция Алексис Ципрас , медиатора в договарянията Матю Нимиц , някогашния еврокомисар по разширението Йоханес Хан и някогашния висш представител по въпросите на външната политика и сигурността на Европейски Съюз Федерика Могерини , както и други високопоставени интернационалните представители и представители на двете страни.

 Осем месеца след подписването и откакто беше утвърдено и в двете страни, съглашението влезе в действие на 12 февруари 2019 година

Съгласно контрактуваното Република Македония се преименува на Република Северна Македония , поданството става македонско/гражданин на Република Северна Македония, а езикът става македонски.

Преспанският контракт проправи пътя за интеграцията на Скопие в евроатлантическите институции , само че и увеличи равнището на двустранните връзки сред Северна Македония и Гърция, написа МИА.

Северна Македония стана 30-ият член на НАТО и в този момент е съдружник на Гърция в Алианса, като гръцките военни самолети дават отговор за защитата на въздушното пространство на Северна Македония.

В същото време съглашението размрази връзките сред двете страни и четири години по-късно те са на забележително ниво, както политически, по този начин и стопански.
През последните четири години връзките сред двете прилежащи страни се усъвършенстваха доста, без значение от промяната на държавното управление в Гърция и измененията в държавното управление на Северна Македония.

Гърция е един от най-силните поддръжници на европейската вероятност на страната , нещо, което в предишното беше изтъквано обществено от представители на гръцкото държавно управление.

Спорът за името стартира незабавно след оповестяването на независимостта на Македония и присъединението й към Организация на обединените нации на 8 април 1993 година Поради опълчване и напън от Гърция, която не одобри името на страната,  членството й в Организация на обединените нации бе с името Бившата югославска република Македония.

Преговорите сред Македония и Гърция по 27-годишния спор бяха възобновени в края на 2017 година, след съвсем тригодишен застой. След първичните срещи на медиатора Нимиц с договарящи от двете страни, договарянията се издигнаха  на по-високо ниво, на равнище външни министри.

Тогавашните министър председатели на двете страни Зоран Заев и Алексис Ципрас се срещнаха тет-а-тет за първи път на Световния стопански конгрес в Давос при започване на 2018 година, където бяха направени първите отстъпки.

Давос беше последван от поредност от срещи на двамата външни министри, със или без присъединяване на Нимиц, директни договаряния, диалози, съвещания, като основна в договарянията беше срещата Заев-Ципрас в коридорите на срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която се организира в София по време на българското председателство на евросъюза.

На 12 юни 2018 година Заев и Ципрас потвърдиха постигнатите договорености в телефонен диалог, след което осведомиха обществеността в своите страни и пет дни по-късно съглашението беше подписано. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР