Четири дузини антарктически шелфови ледници са се свили с поне

...
Четири дузини антарктически шелфови ледници са се свили с поне
Коментари Харесай

Учените отчитат огромно топене на много защитни шелфови ледници в Антарктика

Четири дузини антарктически шелфови ледници са се свили с най-малко 30% от 1997 година насам, а 28 от тях са изгубили повече от половината си лед за това време, оповестява ново изследване, представено от АП.
„ Шелфов хладилник “ е дебела плаваща платформа от лед, която се образува на мястото, където хладилник или мразовит щит тече от бреговата линия към повърхността на морето.
Според проучването, оповестено в четвъртък в списание „ Сайънсадвансис “, 68 от общо 162-те шелфови ледника на Антарктика са се свили доста сред 1997 година и 2021 година, 29 са нарастнали, 62 не са се трансформирали, а три са изгубили маса, само че не по метод, който учените могат да дефинират като забележителна наклонност.
След разтапянето сладката вода от леда се влива в морето. Учените се притесняват, че провокираното от изменението на климата размразяване на ледниците в Антарктида и Гренландия ще докара до рисково и доста повишаване на морската вода в продължение на доста десетилетия и епохи.
„ Да се знае тъкмо по какъв начин и какъв брой лед се губи от тези защитни плаващи шелфове е основна стъпка в разбирането на това по какъв начин се развива Антарктида “, споделя Тед Скамбос, академик от Университета в Колорадо, който не е взел участие в проучването. Скамбос сподели, че изследването дава визия за сладката вода, която се топи и влива в Амундсенско море – „ основен район на Антарктида за покачването на морското ниво “, която освен усилва равнището на океана, само че го прави по-малко компактен и солен.
Най-големият провинен за това са гигантските айсберги, които се откъсват през 1999, 2000 и 2002 година и са с размерите на щата Делауеър, споделя той. Проучването преглежда и топенето на леда от топлата вода под него.
Шелфовите ледници са плаващи продължения на ледниците, които работят „ като пазачи “ и не разрешават на по-големия хладилник да се влее бързо във водата, изясни научният началник на проучването.
Общо за 25-годишния интервал антарктическите шелфови ледници са изгубили към 8,3 трилиона тона (7,5 трилиона метрични тона) лед, сочи изследването. Това възлиза на към 330 милиарда тона (300 милиарда метрични тона) годишно и е сходно с резултатите от предходни изследвания. 
Но общата сума не е цялата истина, споделя научният началник на проучването Бенджамин Дейвисън, глациолог от университета в Лийдс, Англия.
Според него най-важни са моделите на загуба на обособените шелфове. Новото проучване демонстрира дълбоките загуби, като четири ледника са изгубили повече от трилион тона на полуострова и в западната част на континента. 
„ Някои от тях са изгубили огромна част от масата си с течение на времето “, сподели Дейвисън и добави: „ Уорди към този момент съвсем не е шелфов хладилник. “
Шелфовият хладилник Уорди, който задържа четири ледника покрай върха на Антарктическия полуостров, е имал огромен срив през 1989 година, само че от 1997 година насам е изгубил 87% от останалата си маса, открива Дейвисън. Съседният Ларсен А е изгубил 73%, а Ларсен Б - 57%. Най-големият от шелфовите ледници Ларсен, Ларсен С, е изгубил 1,8 милиарда тона (1,7 трилиона метрични тона) лед, което е към една осма от масата му.
Най-голяма е загубата на шелфовия хладилник Туейтс, който задържа ледника, наименуван „ Денят на Страшния съд “, тъй като се топи толкоз бързо и е толкоз огромен. От 1997 година насам шелфът е изгубил 70 % от масата си - към 4,1 трилиона тона (3,7 трилиона метрични тона) - в Амундсенско море.
Шелфовите ледници, които са се разраснали, са най-вече в източната част на континента, където има метеорологична конюнктура, изолираща сушата от по-топлите води - сподели Дейвисън. Шелфовите ледници на изток порастват по-бавно от шелфовете, които губят лед на запад.
Трудно е да се свърже директно загубата на обособени шелфови ледници с породените от индивида климатични промени, само че със стоплянето на света се чака непрекъснато понижаване на ледовете, счита ученият.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР