Четири дни Ямбол отново ще бъде маскарадна столица на България

...
Четири дни Ямбол отново ще бъде маскарадна столица на България
Коментари Харесай

Ямбол отново ще бъде маскарадна столица на България

Четири дни Ямбол още веднъж ще бъде маскарадна столица на България по време на 24-ия Международен фестивал „ Кукерландия “.

Хлопки, звънци и чанове ще огласят града и селата към него от през днешния ден до 26 февруари. Кукери, сурвакари, сурати, старци, мечкари, джамалари, русалии и всевъзможни персонажи ще се съберат, с цел да покажат благосъстоянието на българските маскарадни обичаи. 

Първият фестивален ден е под знака на приемствеността на традициите. Днес ще се състои детският празник „ Аз съм кукерче “ . През това време майстори от тунджанските села ще показват изработването на кукерски маски и костюми.

По-късно в артгалерия „ Кирил Кръстев “ ще се състоят среща-разговор и възпоменателна галерия „ Кукерландски спомен за Зайо “. Те са отдадени на 80 години от рождението на художника Георги Зайков, основал логото на „ Кукерландия “.

„ Официалното разкриване на фестивала е на следващия ден и ще бъде грандиозно . Очакват се хиляди посетители аудитория от страната и чужбина. Над 700 маскирани от всички възрасти ще се включат в шествието за откриването.

Очаква се да участва и министърът на туризма доктор Илин Димитров “ , сподели Георги Русев, основен специалист в Дирекция „ Култура, спорт, юношески действия, туризъм и връзки с обществеността “ на Община Ямбол.

„ След няколко години пандемия, мисля че Ямбол заслужава такова събитие. Ще се получи в действителност пъстро шествие, което ще потегли от ул. „ Търговска “ и ще спре до сцената пред Община Ямбол на ул. „ Георги Раковски “.

Тогава ще стартира и концертът за откриването на „ Кукерландия “, в който ще вземат участие певицата DIA и Гайдарският състав от Котел . Впечатляващ огнен театър ще показват от „ ЖАР спектакъл “, сподели Русев.

Кулминацията на „ Кукерландия “ ще е през двата почивни дни, когато са спортните дефилета на две подиуми в градския парк на Ямбол. Във фестивала ще вземат участие 51 маскарадни групи. По-традиция множеството от тях ще се показват в събота. Тогава ще дефилират и групите от чужбина, които са отвън конкурсната стратегия.

„ Има в действителност доста впечатляващи групи - Вресовските кукери, които са запазили обичая достоверен, черните кукери от Шуменско, нашите кукери от Ямбол и района, сурвакарите от Батановци, от Долна Секирна, дервиши, камилари от Монтанско.

Има и фолклорна група от Одрин, Турция. Една доста впечатляваща група с мечи кожи от Северна Румъния, която за първи път гостува отвън рамките на страната си и си заслужава да бъде забелязана “, уточни още той.

Председател на журито ще е етнологът проф. доктор Николай Ников, а членове - хореографът проф. доктор Антон Андонов, гл. ас. доктор Иглика Мишкова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките, художественият началник и хореограф на Фолклорен отбор „ Тунджа “ Петър Димитров и етнографът Станислава Минева от Регионалния исторически музей.

Кукерите не гонят злите сили, а разсънват земята за изобилие , напомнят уредниците и журито на фестивала. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР