Четири дни остават до кметските избори. Малко над 6 милиона

...
Четири дни остават до кметските избори. Малко над 6 милиона
Коментари Харесай

Рекордно скъпи избори и рекордно малко избиратели

Четири дни остават до кметските избори. Малко над 6 милиона са гласоподавателите. Право да гласоподава има всеки, навършил 18 години, не подложен под забраняване, не изтърпяващ наказване „ отнемане от независимост ” и с адресна регистрация по непрекъснат или сегашен адрес на територията на съответната община или кметство, където има намерение да гласоподава. Ако адресът е сегашен, то би трябвало да бъде подобен от най-малко 6 месеца. Гражданите на друга страна членка на Европейския съюз също могат да гласоподават, стига да дават отговор на същите условия и да имат статут на непрекъснато или дълготрайно пребиваващи у нас. 
На разположение на гласоподавателите от 07:00 часа в неделя ще бъдат малко над 12 200 секции. На локални избори секции в чужбина не се разкриват.
Малко над 400 са преносимите секции – тези ситуирани в лечебни заведения и други обществени заведения, а в секциите с над 300 гласоподаватели, които са над 9 000, ще бъдат сложени и машини. Там сами ще избираме по какъв начин да гласуваме – с машина или с хартиена бюлетина.
Всички секции ще останат отворени до 20:00 часа, в случай че пред вратите им към този час към момента чакат негласували. Тогава изборният ден на съответното място ще бъде продължен с още час.
Най-много гласоподаватели са записани в 119-та секция в Сливен. В листата там участват 1366 имена. А най-малките секции ще бъдат открити в село Владимирово, Брезнишко, и в Бойчиновци, където ще гласоподава единствено по един гласоподавател.
Ще избираме 265 кметове на общини, като искащите да бъдат такива са 5 пъти повече. В трите най-големи града в страната, ще би трябвало да изберем и 35 кметове на региони от към 440 претенденти. Кмет на кметство пък ще би трябвало да бъде назначен и във всички обитаеми места с население над 100 души. Тези места у нас са малко над 3 000, а претендентите над 2 пъти повече. В останалите 117 села, кмет няма да има. Ще има кметски наместник, само че него ще изберат не жителите, а кметът на общината. 
Най-апетитен се оказа мандатът на общинския консултант. Над 30 000 души ще се борят за подобен, макар че свободните места са малко над 5 000. Между тях има и 10 чужденци, жители на страни в Европейския съюз. 
В препоръките на най-малките общини ще има по 11 души, а в най-големия – този на Столична община, те ще бъдат 61. За да може даден кандидат за кмет или общински консултант да се кандидатира за подобен, той би трябвало да е живял минимум последните 6 месеца в съответното обитаемо място. Една трета от всички кандидати са дами, а две трети – мъже.
Кандидатските листи на всички 58 партии и 9 обединения, са налични на интернет страницата на всяка общинска изборна комисия. Областта с най-вече общини – 22, е София област, а минимум – по 4, има на територията на областите Габрово и Сливен. Най-много кметства пък – 95, има в община Кърджали, а едвам по едно, има в общо 10 общини.
Предвижда се изборите да бъдат рекордно скъпи. Бюджетът за двата тура, утвърден от държавното управление, е в размер на 151 милиона лв.. За съпоставяне, предходните локални избори са ни коствали близо 71 милиона. Тук обаче вършим уточнението, че тогава гласуване се осъществяваше единствено с хартиена бюлетина, а в идния избор, ще се употребяват и машини.
Най-дълги – към 60 сантиметра, ще са бюлетините за общински съветници в Столична община, защото там претендентите са най-вече, а най-дългото име на коалиция, ще забележим в Димитровград. Състои се от цели 318 признака.
Любопитните обстоятелства продължаваме с информация за адреси на къща, апартамент или даже поле, които най-малко на доктрина, приютяват стотици гласоподаватели. Най-фрапантен е случай от Стамболийски, където съгласно описите, една къща населяват повече от 600 души, адрес на поле в Горна Оряховица, където пък живеят 138 гласоподаватели и апартамент в столичния квартал „ Люлин ” – дом за 99 души.
В село Ралица, Търговищко, не се е записал нито един претендент за кмет. На 73-годишна възраст, след изкарани няколко мандата, актуалният кмет не желае да продължи да бъде подобен. Затова ще извършва краткотрайно длъжността, до момента в който не бъдат планувани частични избори с вярата да се появят искащи за поста.
Народоосвободителна въстаническа армия ТВ
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР