Четири благородни каузи, извършени в Асеновградско, бяха наградени в конкурса

...
Четири благородни каузи, извършени в Асеновградско, бяха наградени в конкурса
Коментари Харесай

Ето ги добрите каузи, отличени в конкурса за доброволческа инициатива в Асеновград

Четири благородни дела, осъществени в Асеновградско, бяха наградени в състезанието на Градска библиотека " Паисий Хилендарски " за доброволчески начинания, извършени през 2018 година С приз " Донка Пашкова " бяха наградени основатели на акции, които са оставили дълготраен спомен у асеновградчани и са подкрепили развиването на града. През тази година номинираните доброволчески начинания, осъществени на територията на община Асеновград, наброяваха рекордните 29. Сред всички тях, журито трябваше да направи своя сложен избор и да отличи първенците.

Първата наградена идея е за възобновяване на параклис „ Свети Пророк Илия” (гръцкия). Идеята е на асеновградчанина Иван Чойков и група доброволци. Целта на жителите посредством осъществяване на самодейността е подкрепяне на културно-историческото завещание в района. За осъществяване на задачата доброволците направиха повсеместен ремонт и възобновяване на параклиса, превозване на строителни материали с коли, камиони и коне, възстановяване на фрески, слагане на маси, заслони, пейки, беседка, 10-метров светещ кръст, поддържане на цветна градина, обичайно разпределяне на курбан за здраве на храмовия празник.
В категорията " Благотворителни начинания " с приз " Донка Пашкова " бе удостоена гражданската организация " Станимашка фотoграфчийница ", която е визуализирана посредством Фейсбук група. Нейни основатели са Елена Граматикова, Атанас Кендев и Стойчо Тосков. Целта им е запазване и предпазване на родовата памет и културно-историческото завещание на Асеновград и района. Дейностите, с които те се отличиха през миналата година, са слагане на паметна плоча на фотографа Крум Савов, търсене на фотографии от близкото и далечно минало на града, образуване на изложения и слагане на модули за празнични експозиции, презентации и 30 нови оповестени в обществената мрежа албуми със фотоси от живота в тогавашна Станимака.
В категорията " Екологични акции " наградените са възпитаници от ПГ “Цар Иван Асен II в Асеновград. Тяхната цел е възстановяване на еко средата в парка до " Пешеходния мост ". През годината възпитаниците на гимназията засадиха дървета, боядисваха пейки и кошчета за боклук, хигиенизираха и сложиха железни постаменти на стълбите.
Инициаторите на още една благородна идея бяха удостоена с приз " Донка Пашкова ". Мария Велкова, Деяна Андреева и Валентина Василева бяха възнаградени за акцията, която организираха под мотото “С любов за Ева”. Целта бе събиране на средства за лекуването на 4-годишната Ева Чолакова, която страда от " Сарком на Юинг ". Младите дами от благотворителния щаб проведоха базар и търг, които бяха извършени в Народно читалище “Родолюбие”. Там, от открити щандове за хранителни и промишлени артикули всеки можеше да си закупи разнородни произведения, а събраните средства от няколко следващи начинания са в размер на 25 000 лв..
За " Рицар на положителната воля ", пък, за трета поредна година стана бе разгласен Христо Коватлиев. Неговата идея е всяка година да организира 2-месечен безвъзмезден курс по графичен дизайн за деца и младежи. Коватлиев се занимава с дизайн на корици на книги към американска издателска организация. Най-възрастният доброволец за 2018 година е Иван Деков. Той получи грамота за възобновяване на четири параклиса в асеновградското село Горнослав и за това, че по този метод подкрепя съхранението на културно-историческото завещание в района.

" С всяка минала година нараства доброволчеството в Асеновград и от ден на ден хора се включват в благотворителни дела и начинания, подаряват непринуден труд и показват морална поддръжка. ", сподели шефът на асеновградската библиотека - Милена Марковска по време на формалното връчване на премиите за доброволческа самодейност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР