Четири бъбречни трансплантации бяха извършени в болница Лозенец“ в столицата.Д-р

...
Четири бъбречни трансплантации бяха извършени в болница Лозенец“ в столицата.Д-р
Коментари Харесай

За 12 дни в болница „Лозенец“ бяха извършени 4 успешни бъбречни трансплантации

Четири бъбречни трансплантации бяха осъществени в болница „ Лозенец “ в столицата.

Д-р Борил Петров, началник на трансплантационния екип в болница „ Лозенец “ съобщи, че четиримата трансплантирани са в устойчиво положение и се възвръщат в Клиниката по урология, оповестяват от лечебното заведение.

В мултидисциплинарния екип, направил интервенциите вземат участие следните лекари: уролозите Катина Стойчева и доктор Севделин Манчев ; съдовите хирурзи доктор Васил Козаров, доктор  Делян Еврев и доктор Азис Азис, анестезиолозите доктор Ясен Мутафов, доктор Младен Таиров, доктор Жулиен Димитров и доктор Илия Бауренски.. В подготовката и последващото наблюдаване на пациентите са включени и експертите от Клиниката по нефрология в лечебното заведение.

Първите две трансплантации бяха осъществени през нощта на 19 юли 2023 година след зародила донорска обстановка в УМБАЛСМ  „ Пирогов. И двамата рецепиенти са от София, единият на 53 година, другият – на 41 година  и преди интервенцията са били в терминален етап на бъбречна непълнота.

Другите две трансплантации бяха осъществени на 31 юли 2023 г. след пораждане на донорска обстановка още веднъж в УМБСАЛМ „ Пирогов “  Рецепиентите  са жена на 37 година от Павликени и мъж на същата възраст от гр. Септември. И двамата пациенти са на хемодиализно лекуване от няколко години.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР